Обособени имоти могат да бъдат приватизирани, въпреки че са част от дружества в забранителния списък

Дипломатическият клуб в Бояна
Снимка: Капитал

Обособени имоти могат да бъдат приватизирани, въпреки че са част от дружества в забранителния списък, стана ясно на заседанието на икономическата комисия в парламента. Оказа се, че подобен е случаят с процедурата по продажба на Дипломатическия клуб в Бояна. Той  е собственост на забраненото за приватизация държавно дружество АДИС.

На търга за продажбата за Дипломатическия клуб в Бояна този месец се е явил само един участник и то е дружество, представлявано от трима души, всичките на възраст под 25 години. Сделката е на стойност 8,5 млн. лева без ДДС, но още не е приключена, обясни изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов. Трябва да има яснота какъв е произходът на средствата:

Преди това няма как да има сделка.

Как изобщо Дипломатическият клуб в Бояна може да бъде приватизиран, след като е собственост на АДИС - компания, която е в забранителния списък?

Няма ограничение за продажба на обособени части от дружества, които са в забранителния списък, ако те изрично не са посочени в забранителния списък.

Единствено не могат да бъдат приватизирани болници, но техни имоти с отпаднало предназначение - могат. Къде отиват приходите от сделката?

При всяка една приватизационна сделка приходите влизат в така наречения "сребърен фонд“, но при обособените части и дяловете е дадена възможност на агенцията след съгласуване с ресорния министър да се вземе решение приходите като цяло или част от приходите да се върнат съответно в дружеството - обясни Емил Караниколов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!