СЕМ представи методиката за наблюдение на изборите пред генералните директори на БНР и БНТ

Членовете на Съвета за електронни медии представиха пред генералните директори на БНР и БНТ методиката за наблюдение на изборите. Ползван е опитът от няколко държави и препоръките на Организацията за сигурност и сътрудничество при разработването на мониторинга.

СЕМ очаква аудиторията да бъде информирана по най-добрия начин. Основният акцент в подготвената методика за наблюдение е достъпът до информация за младите хора, които ще гласуват за първи път. Председателят на медийния регулатор Мария Стоянова допълни:

Регулаторът си дава ясна сметка за това, че те пък отделят повече внимание на информацията, която предлага интернет.

В медийната кампания за предстоящите президентски избори БНР ще спазва принципите на равнопоставеност и плурализъм, каза генералният директор на БНР Александър Велев:

Определили сме време, което ще бъде общодостъпно, безплатно за  участниците в изборите, които ще получат равен достъп. В програма "Хоризонт" ще бъдат дебатите и разпределението, разбира се, по регионалните радиостанции.

СЕМ призова ръководствата на телевизиите да осигурят достатъчно информация, представена по подходящ начин за хората с увреден слух.

Генералният директор на БНТ Вяра Анкова  каза за предстоящата кампания:

Наистина сме се постарали във всичките ни политически и актуални предавания да дадем възможност на партиите за участие, освен всичките задължителни форми, които, разбира се, имаме по закон.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!