Фирми дължат половин милион лева на "Музикаутор", използват схеми за избягване на плащането

Различни фирми дължат около 500 хиляди лева на сдружението "Музикаутор" за проведени концерти през последните години.

Фирмите, които имат задължения за проведени музикални събития, използват схемата за прехвърляне на собствеността на бедни хора, от които не може да се търси отговорност. Момчил Даскалов, който е мениджър "Лицензиране публично изпълнение" в "Музикаутор", даде пример за концерта на групата "Nightwish":

"Nightwish" - на първо място, това е едно нарушение на закона. Никъде не беше обявен организаторът на събитието. По закон е длъжен да се обяви на билети, на плакати, на медийни съобщения. И за какви приходи става дума - грубо 1,2-1,3 млн. лева приход или това са очаквани, но неизплатени авторски възнаграждения за около 50-60 хиляди лева.

Това, което се създава в последната година като модел и то от единия от най-големите организатори на концерти, е малко след провеждане на концерта или в някой по-късен етап, като ни бавят задълженията, в един момент да прехвърлят фирмите било на баби или на безимотни българи и по този начин обезсмислят нашите последващи действия, било то съдебни или чрез Министерството на културата.

Според изпълнителния директор на сдружението Иван Димитров държавните институции вместо да съдействат, пречат:

Парадоксът е, че за последните четири години Министерството на културата конкретно няма нито една инициатива за законодателна промяна въпреки недъзите, които са констатирани, освен това механично вкарване на директивите, които ни налага Европейския съюз. Винаги има отказ по някаква причина да бъдат съобразени нашите предложения.

"Музикаутор" настоява за намеса на институциите за събиране на неплатените суми за проведени музикални събития. "Музикаутор" е сдружение с нестопанска цел на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музика и музикални изделия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!