Валония продължава да не подкрепя СЕТА

| обновено на 24.10.16 в 18:26
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белгия и днес няма да подкрепи споразумението за свободна търговия с Канада. Белгийският премиер Шарл Мишел офциално е уведомил по телефона председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че Белгия не може да подпише СЕТА. Това стана след заседание с регионалните правителства, където бяха изслушани лидерите на Валония и техните резерви спрямо сделката с Канада.

Установихме, че регионалните правителства на Валония и Брюксел както и франкофонската общност са против. Ето защо не сме в състояние да подпишем СЕТА, обяви минитър-председателят на федералното правителство.

Сега зависи от Канада, ЕК и Съвета какво ще се случи тази седмица относно планираната среща на високо равнище с канадския премиер Джъстин Трюдо, допълни Шарл Мишел.

"Не на СЕТА“ поне за днес, каза премиера на Валония Пол Маниет:

Не желаем да се подронват социалните и екологични норми както и обществените услуги. Абсолютно не искаме механизъм на частни арбитражни трибунали, така че утре мултинационалните корпорации да могат да атакуват държавите. Ако ще има съдилища, те трябва да са 100% държавни.


За да се произнесат по последните компромисни предложения управляващите социалисти във Валония, се нуждаят от седмици, каза техния лидер Елио ди Рупо:

С тези кратки срокове ще бъде изключително сложно, защото и ние искаме да призовем собствени експерти, за да се консултираме и да не бъдем подведени относно това, което евентуално ще приемем.

Говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас намекна, че принципно няма крайна дата за сключване на СЕТА:

Комисията няма навик да работи с ултиматуми или крайни срокове. Това не е и в стила на Жан-Клод Юнкер.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!