Сблъсъци в Северна Дакота заради строежа на петролопровод

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Напрежението в Северна Дакота около изграждането на петролопровод нарасна след като се стигна до сблъсъци межди полиция и протестиращи. Органите на реда за арестували близо 150 души. Няма информация за ранени.

Продължаващите няколко месеца протести ескалираха с шест часова операция на органите на реда, по време на която части за борба с безредиците принудиха протестиращите да напуснат.

Полицията се намеси след като демонстриращите отказаха да се преместят доброволно от земя-частна собственост и блокираха магистрала.

Според информации на местни журналисти недоволните граждани са хвърляли коктейл Молотов, а поне 1 от от тях е стрелял по полицията. От своя страна униформените са използвали парлив спрей са арестували 141 души.

Предвижданият близо 2 хиляди километров нефтопровод свързва Северна Дакота с Илиной и да преминава през 4 щата. Диспутът е основно за правата на коренното американско население и влиянието на проекта върху околната среда. Властите твърдят, че нефтопроводът няма да засегне свещени за племенното население места. Към този момент федерални агенции все още разглеждат разрешителните за строеж върху държавна земя, но за изграждането върху земя-частна собственост е дадена зелена светлина.

Протестиращите казват, че са готови да покажат недоволството си като останат до спиране  изграждането на петролопровода. Не е ясно дали те ще се върнат след като снощи бяха прогонени. Полицията остава на мястото на протеста. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!