Финансовият министър каза, че се надява да се стигне до осъдителни присъди за митничарите, арестувани по подозрения за вземане на подкупи

Шестима митничари са задържани за 72 часа по случая "Лесово"

| обновено на 03.11.16 в 17:05
Снимка: БГНЕС

На шестима митничари, задържани на граничния пункт "Лесово", е наложено прокурорска мярка за до 72-часов арест. На други шестима е наложена парична гаранция, съобщиха от спецпрокуратурата. 

Вчера при акция на ГДБОП и ДАНС бяха задържани повече от 30 служители на граничния пункт. Те са действали като организирана престъпна група и са заподозрени, че са вземали подкупи. 

Разследването започна по сигнали на шофьори. Чрез СРС-та са доказани 300 случая на вземане на подкуп. 

Някои от служителите, които са били подсъдими и задържани при подобна акция преди 2 години, после са били възстановени на работа, а в момента отново са задържани.

В коментар по казуса днес финансовият министър Владислав Горанов каза, че се надява да се стигне до осъдителни присъди за митничарите от ГКПП "Лесово", задържани по подозрения  за вземане на подкупи. 
Финансист номер 1 изрази съжаление, че заради малка част от митническите служители, се хвърля петно върху цялата система:
Има много добросъвестни служители, които помагат за увеличените постъпления, но независимо от това, осъдително е и се надявам наистина да се стигне до осъдителни присъди за тези, които нарушават по толкова груб, кокошкарски начин закона. Нали не очаквате да кажа "ние ги хващаме, те ги пускат". Това е въпрос на качество на обвинението и впоследствие на съдебната система като цяло.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!