Жан-Клод Юнкер: Турция с всеки изминал ден се отдалечава от Европа

Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Не бива в отношенията с Турция да забравяме основните ни ценности, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в реч пред Колежа на Европа в белгийския град Брюж. 

Турция с всеки изминал ден се отдалечава от Европа, констатира с горчивина Жан-Клод Юнкер:

Ще се наложи един ден, когато няма да сме 28 страни членки, Турция ясно да ни каже дали иска, или не - да стане пълноправен член на ЕС. Всичко, което днес правят турските власти, ме кара да мисля, че в крайна сметка Турция не иска да спазва европейските норми.

Без промяна на антитерористичния закон в Турция, който позволява арести на политически противници и журналисти, няма да има отпадане на визите, стана ясно от думите на председателя на Еврокомисията:

Ако утре откажем визова либерализация на Турция, вината ще е на г-н Ердоган. Той трябва да обясни на съгражданите си защо не изпълнява поетите ангажименти и защо турците не могат да пътуват свободно в Европа като всички останали.

Юнкер говори и за нуждата от обща европейска отбрана:

Защото утре и вдругиден – независимо от резултатите на изборите в САЩ -  американците няма повече да се грижат за европейската ни сигурност.

Бичът на войната се доближава до нашите граници, допълни председателят и припомни, че остров Кипър е на един хвърлей от бреговете на Сирия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!