Финансовият анализатор Стефан Ангелов:

Изненадващият вот в САЩ накара инвеститорите да потърсят по-сигурни убежища


Световните пазари се сринаха след победата на Доналд Тръмп. Инвеститорите започнаха да разпродават акциите си в Америка, доларът и петролът поевтиняха заради неизвестността и опасенията на инвеститорите от политиката, която ще води новият американски президент.

Пред "Хоризонт" финансовият анализатор Стефан Ангелов обясни, че всички са били готови да посрещнат победа на Хилъри Клинтън, която да продължи настоящата американска политика по отношение на търговските договори. Изненадващият вот за Тръмп е накарал инвеститорите да потърсят по-сигурни убежища като японската йена и долара, коментира Ангелов:

Поради това, че никой не познава Тръмп като държавник и не се знае каква ще бъде неговата политика, тъй като сигналите, които той дава, са доста разнопосочни и доста странни по някои теми, и затова инвеститорите предпочетоха да бъдат предпазливи и да пренасочат капитали към такива средства, където рискът е по-малък. По принцип речта на Тръмп – малко след като бе избран за президент, малко успокои пазарите, тъй като той каза, че ще бъде президент на всичките американци и политиките му ще бъдат балансирани, но най-големият въпрос е от тук нататък какво ще последва. Неизвестното в момента ще държи инвеститорите на нокти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!