Бюджетната комисия окончателно отхвърли задължителното подаване на данъчни декларации по интернет

| обновено на 16.11.16 в 16:25
Снимка: БГНЕС

Бюджетната комисия окончателно отхвърли задължителното подаване на данъчни декларации за физически лица по интернет. Това стана при гласуването на второ четене на промените в данъчните закони. 
За бизнеса интернет декларациите ще са задължителни, но от 2018 година, а не от догодина, както първоначално бе планирано.
От догодина данъчните ще осигурят помощ и за бизнеса, и за гражданите за електронно деклариране, обясни Галя Димитрова от Приходната агенция:
Подаването на хартиен носител на тези декларации става или в нашите офиси, или в пощата. Ние имаме възможност да създадем специални работни места, които да подпомагат гражданите, които нямат интернет в къщи, нямат технически средства и не могат да го направят.
Ако подадем декларацията си онлайн, ще можем да използваме до 5 процента отстъпка от данъка за довнасяне, но до 1000 лева. До 30-и септември, тоест пет месеца след края на данъчната кампания, ще можем да правим корекции в декларациите си. 
Росен Иванов от данъчните заяви, че в момента се работи по софтуер, който да помага на хората: Те да видят какво са декларирали за тях като изплатени доходи предприятията, тоест аз не мога да си въведа ЕГН-то някъде и да видя кои компании какви доходи са ми изплатили: оттук – хонорар, там – наем. Да не се налага после да ме вика данъчната администрация да предекларирам някакъв забравен хонорар.
От догодина ще можем да подаваме декларация за доходите на починали близки: 
Не целта е да тормозим някой, а да позволим лесен начин за установяване на този дълг, за да могат наследниците да го платят, ако желаят, или да си възстановят някаква сума надвнесена, ако имат, защото това също не е толкова рядък случай, между другото.
1 процент от годишната данъчна основа може да ни бъде приспадната, ако получаваме всичките си доходи по банков път и правим поне 80 процента от разходите си по същия начин.

Фирмите ще плащат данък "уикенд" за активи до 5 000 лева еднократно. Това реши бюджетната комисия на второ четене при промените на пакета с данъчни закони. Корекциите на данъчния кредит за автомобили, недвижими имоти и други дълготрайни активи ще става веднъж годишно, а не всеки месец, каквото беше първоначалното предложение.

Промените в т.нар. "данък уикенд" са направени от работна група, в която са участвали и неправителствени организации. Консултантът Павлина Калчева обясни, че когато става дума за активи за сравнително малки суми: мобилни телефони, лаптопи, компютри и така нататък, за тях ще се признае право на данъчен кредит еднократно, в момента на придобиването на актива.
Именно тогава ще се решава дали съответният актив ще се използва само за служебни цели или и за лични цели. По отношение на промените на предназначението на сгради и автомобили, корекциите ще се правят веднъж годишно, а не веднъж месечно, както до сега, обясни данъчният експерт Мина Янкова
Когато първоначално се упражни пропорционално право на данъчен кредит, за лицата не възниква задължение всеки месец да начисляват данък добавена стойност за лични нужди. При промяна на това първоначално пропорционално приспадане, за тях ще възникне задължение еднократно, в края на годината да извършат корекция.
С други текстове депутатите ограничиха кешовите разплащания до 5 000 лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!