Доналд Тръмп отново критикува демократите в Конгреса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп поднови атаките си срещу демократите в Конгреса. По-рано днес той ги обвини, че те забавят гласуването на кандидатурите за неговия кабинет. Тръмп посочи в Туитър, че опонентите му би трябвало да се срамуват от себе си. Изказването му е на фона на изчакване на гласуването за новия главен прокурор. За поста е номиниран Джеф Сешънс.

Доналд Тръмп уволни действащия главен прокурор, назначен от президента Барак Обама, след като тя отказа да защитава неговите имиграционни рестрикции в съда, като постави правната им стойност под въпрос. Сали Йейтс бе освободена от поста няколко дни преди оттеглянето й и очакваното встъпване в длъжност на Джеф Сешънс. Министерството на правосъдието обяви, че новият временен главен прокурор Дейна Бентей вече е отменил директивата на Йейтс, с която тя бе наредила да не се защитават спорните имиграционни рестрикции срещу седем държави с предимно мюсюлманско население.

Междувременно щата Вашингтон стана първият, който обяви планове да съди правителството за декрета. Технологични компании, базирани в региона, заявиха, че ще подкрепят делото.

Асошиейтед прес пояснява, че от встъпването в длъжност на Тръмп в страната има координирани действия от прокурори от щати на демократите, които обмислят действия срещу администрацията по въпросите на имиграцията, околната среда, здравеопазването и други важни теми.

Агенцията цитира главния прокурор на Ню Йорк, който казва, че това е президент, който не почита законите, това е нещо, което раздразнява много.

Екипът на президента Тръмп е убеден, че указът му ще остане в сила. Говорителят на Белия Дом Шон Спайсър каза, че мерките целят охрана на границатаи на няколко пъти заяви, че рестрикциите са изпълняване на едно от предизборните обещания на Тръмп.

По-късно днес Тръмп се очаква да обяви номинацията си за овакантеното място в Конституционния съд. Съдията ще бъде на мястото на починалия консерватор Антонин Скалия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!