Сенатът в САЩ утвърди:

Джеф Сешънс е новият министър на правосъдието и генерален прокурор на САЩ

| обновено на 09.02.17 в 18:56
Джеф Сешънс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският Сенат одобри кандидатурата на републиканеца от Алабама Джеф Сешънс за министър на правосъдието и главен прокурор. Сешънс, който застана зад Доналд Тръмп в ранните стадии от президентската кампания, се смята, че е повлиял за антиимиграционните политики на президента. Сешънс се изправи пред Сената като кандидат за пост за втори път. През 1986-а той не получи достатъчна подкрепа, за да стане федерален съдия заради съмнения в расизъм.

Вотът с 52 гласа "за" и 47 "против" следваше партийните линии с едно изключение. Демократът Джо Манчин гласува с републиканците. Повечето демократи бяха против Сешънс, заради негови позиции по въпроси като правото за гласуване на чернокожите и имиграцията. Но Манчин каза: Не съм видял (да е правил) нито едно от нещата, за които е обвиняван.

Самият Сешънс подкрепи различните гледни точки, критикува хуленето и призова за обединение.

Помирението е важно нещо за този орган. Трябва да се опитваме да се борим за ценностите си и да не изневеряваме на тях. Не трябва да отстъпваш, ако смяташ, че си прав, но има начини, по които въпреки това да се разбираме един с друг. За това ще отправям молитви. В бъдеще в тази камара интензитетът на изминалите няколко седмици да отшуми и ние да успеем оправим отношенията си.

По време на дебатите напрежението нарасна, когато републиканците гласуваха да порицаят сенаторa демократ Елизабет Уорън. С републиканско мнозинство колегите ѝ приеха, че тя е нарушила правилото да нe напада колега сенатор.

На Уорън бе отнета думата, докато тя четеше критикуващо Сешънс писмо, написано през 1986 г. от вдовицата на лидера за граждански права Мартин Лутър Кинг Джуниър. В писмото по повод номинацията на Сешънс за федерален съдия се споменаваха случаи, в които той е сплашвал чернокожите гласоподаватели.

Eпизодът с отнемането на думата е емблематичен за напрежението и от двете страни в процеса при гласуване номинациите за кабинета на Тръмп.

Джеф Сешънс е шестият от общо 15-те члена на кабинета на президента, които трябва да получат одобрение от Сената.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!