Правозащитници в САЩ изразиха притеснения от арестите на имигранти без валидни документи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Имигрантските общности в Съединените щати изразиха притеснение от крупните операции на властите спрямо хора, които живеят в страната без валидни документи. Активисти и адвокати заявяват, че стотици са били обект на арести и сега са изправени пред депортация.

Агенцията по прилагане на имиграционните и митническите закони (АЙС) определи арестите като „рутинни“, но президентът Доналд Тръмп ги нарече „справяне с нелегалните имигранти“ и добави, че са изпълнение на предизборно обещание.

Миналата седмица федерални агенти арестуваха стотици имигранти в десетина щата, сред които Тексас и Илинойс. Свидетели разказват за акции по улиците, в домовете и на работните места. Според АЙС голяма част от задържаните са с криминални досиета и осъждани за углавни престъпления.

За момента имиграционните власти потвърждават за близо 200 задържани в Южна, Северна Каролина и Джорджия, над 150 във и около Лос Анджелис и приблизително 40 в Ню Йорк.

АП посочва, че по време на президента Барак Обама усилията са били насочени срещу имигранти, които са представлявали опасност за националната сигурност и такива, които са били сравнително нови в страната. Агенцията допълва, че при Обама са били депортирани над два милиона, в това число рекордните повече от 409 хиляди за година през 2012-та.

Междувременно на митинг в Ню Йорк, посветен на Деня за действия на евреите в помощ на бежанците кметът на града Бил де Блазио заклейми блокирания в момента указ на президента Тръмп, който забранява временно влизането в страната на представители от седем държави с предимно мюсюлманско население. Де Блазио подчерта, че „всеки опит да се разделят хората на религиозна основа ще навреди на всеки от нас.“

На митинга говори и Марк Хетфилд, който е лидер на еврейска неправителствена организация в помощ на застрашени бежанци. Той коментира, че съществуването на американската еврейска общност се дължи на отворените врати на САЩ спрямо бежанците. Хетфилд каза, че евреите в Америка не трябва да затварят вратите пред другите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!