Все повече българи излизат да гласуват

| обновено на 26.03.17 в 15:35
Снимка: БГНЕС

В Пловдив и областта изборният ден преминава спокойно. В районните комисии няма постъпили сигнали за сериозни нарушения на изборния процес

При най-ниска регистрирана активност за страната до 10.00 часа, по обяд гласоподавателите в Пловдив започната да проявяват по-голям интерес към изборите, като през целия ден най-много от имащите право на глас посетиха секциите в район "Централен". И на тези избори, както и на предишните, в район "Източен", който включва и квартал "Столипиново", активността беше най-слаба. И в последния час, може би заради дъжда, в квартала няма струпване на повече хора пред секциите. Иначе гласувалите там заявиха:
Трябва да имаме промяна. Все на едно место стоим. Децата избягаха.
В момента се въвеждат ограничения за паркиране и спиране по булевардите "България" и Марица-юг" до панаира, където са разположени двете районни избирателни комисии и където предстои да се приемат изборните книжа за Пловдив и областта. В някои секционни избирателни комисии очакват, че може да се забавят заради преференциалния вот.


41% е избирателната активност в област Шумен към 17 часа. В селата на общините Венец и Каолиново още в 15.00 часа избирателната активност достигна 70 процента и наполовина по-малко в общинските центрове. Местните твърдят, че за изборите тази година са пристигнали от чужбина далеч по-малко хора:
Много хора нямаше от Турция тука. 10-ина човека, повече няма.
Има в съседното село. Специално в Каолиново тука, в града, няма. Да кажем десет семейства да има, които са пристигнали за изборите.
Тука трябват независими наблюдатели, наблюдатели от Европа. Иначе корупцията е голяма тука. Тука не се купуват гласове. Тука, в този район, се гласува под команда, под команда на кмета. Страхът е доста голям. Страхът е страшен тука.

39 избиратели с физически увреждания гласуват в мобилната секционна избирателна комисия в район "Приморски" във Варна. Девет от тях гласуваха в Дома за стари хора "Гергана". 

Активността към 13.30 часа в Благоевградска област е около 25 процента. Най-висока е тя в община Банско – 45 на сто.

Жителите на Русенска област гласуват в 338 изборни секции. В региона има и пет подвижни секции за хора с физически увреждания: две в община Русе и по една в Бяла, Иваново и Сливо поле. Над 350 служители от МВР охраняват изборите в областта. От началото на деня само две са смените на членове на секционни комисии. Без напрежение протича изборният, отчитат от РИК. В ранния следобед гласувалите в Русе са с около 2 процента повече в сравнение с предходните парламентарни избори през 2014 година. Общ брой гласоподаватели са 214 776. Избирателната активност към 13 часа за област Русе е 23,70 процента. Гласували брой избиратели 50 903. Две жалби са подадени до ранния следобед в региона. Едната е оставена без уважение, а по другата, от град Сливо поле, РИК се е произнесла.

Във Видинската община Ружинци, където безработицата е сред най-високите в страната, гласуват с надежда за постоянна заетост, а не за временна работа. Някои от жителите на общината избират народни представители в област Монтана. Само в една от 11-те секции в общината 30 души от избирателния списък вече имат удостоверение за гласуване в друго населено място, каза председателят на комисията Детелина Михова.

Нямаме никакво обяснение за момента, не можем да ги спрем.

Няма нарушение на закона, каза кметът Александър Александров.
Тези хора са наблюдателите. Могат да гласуват и да бъдат регистрирани във всяка една комисия.

Малко над 3300 са избирателите в Ружинци. За тези, които живеят в общината, основен проблем са ниските доходи и безработицата, която е над 70 процента, гласуват за по добро бъдеще и се надяват на правилния избор.

Въпреки че гласуването е задължително, жители на Ловеч посочиха че няма да упражнят своя вот дори и да не бяха отменени санкциите. 
Избирателната активност в Ловешка област към 13.00 часа е била 30,14 процента, като активността е най-ниска именно в община Ловеч - 26,68 на сто.

Избирателната активност в Пернишка област е най-висока в община Ковачевци - 41, 5 %, а най-ниска в град Перник - 22 %, към 13 часа. 
Днес перничани избират 4 депутатски места в следващото 44-то Народно събрание измежду 103-ма кандидати за народни представители. Жителите на града споделят, че се надяват след днешния вот да се намали безработицата. 
 Младежите няма къде да работят. Заводите приключиха, мината приключи. Къде да идат? Моите деца работят в София.
Председателят на РИК в Перник Надя Боянова, съобщи, че към момента на територията на област Перник няма констатирани нарушения, свързани с провеждането на изборния ден. По обяд бяха получени сигнали за политическа агитация, но беше установено, че те са неоснователни.


Изборният ден в Ямболска област протича нормално. Най-висока активността е в община Болярово, където средно до урните са отишли 50% от избирателите.

Спокойно и без нарушения преминава изборният ден в Кюстендилска област. В най-малката община в България - Трекляно правото си на глас  са упражнили над 50% от избирателите. Там гласува и омбудсманът Мая Манолова. 

Гласувах с надежда за държава, която ще стои зад своите граждани и ще ги защитава от силните на деня и за това, че утре политиците няма да се събудят с амнезия и ще помнят още предизборните си обещания.
В някои от секциите с изненада установиха, че сред гласувалите има и македонци с двойно гражданство и с адресна регистрация в Кюстендил. Някои кюстендилци обаче са категорични, че няма да гласуват:
Всичките лъжат поголовно и без да им мигне окото.

Спокойно и без напрежение е протича изборни ден в района на КърджалиПроверка на "Хоризонт" на автогарата в Кърджали показа, че много изселници, пристигнали да гласуват у нас, вече се прибират в Турция.

В късния следобед на автогарата имаше поне 10 рейса за Турция. Някои от тях бяха без табели с маршрута. Според работещи наоколо, имало и автобуси по редовни линии. Пътниците се връщали днес, за да избегнат струпването на хора след няколко дни. Междувременно в района се разпространява информация, че десетки автобуси с избиратели от Турция са пристигнали да гласуват в гръцкия град Комотини. В Кърджали приключи масовото заменяне на членове на комисии и секциите ще завършат изборния ден в пълен състав. Очакванията са да няма забавяне в обработката на протоколите, казват в комисията в село Широко поле. 

Изборният ден във Великотърновска област протича спокойно. Няма сериозни нарушения, съобщиха от Районната избирателна комисия.

По-висок жизнен стандарт искат 30-те избиратели в махалите около Прохода на Републиката:
Всеки ми обещава и всеки ме лъже.
Искаме да оправят пенсиите.
Трябват политиците да се съюзят. Не може това разделение да доведе до някакви добри резултати.
В община Павликени избирателите са се увеличили с близо 600, защото жители по настоящ адрес са вписани в законовия срок в избирателните списъци. Няма данни за изборен туризъм, заявиха от Районната избирателна комисия.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!