Християните честват Цветница, бележеща началото на Страстната седмица

Патриарх Неофит отслужи празнична Света литургия за Цветница

Негово Светейшество отправи послание към миряните да се радват, че са християни и могат да бъдат част от тези щастливи мигове на посрещането на Спасителя

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави литургия за Цветница в храм-паметника „Свети Александър Невски“
Снимка: БГНЕС

Днес честваме големият християнски празник Вход Господен в Йерусалим, наричан още Цветница или Връбница. 


Цветница е един от най-почитаните църковни празници. По време на богослужението се раздават осветени върбови клонки, които са символ на радостта, с която Христос бил посрещнат при влизането му в Йерусалим, дни преди кръстната му смърт:


Патриарх Неофит оглави тази сутрин празничната Света литургия в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" в столицата:

Да се радват, че са християни, че могат да бъдат част от тези щастливи мигове на посрещането на Спасителя тук, заради нас и  нашето Спасение. Осанна във Висините - каза Негово Светейшество патриарх Неофит.


Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи тържествената  архиерейска света литургия за Цветница в катедралния храм "Свето успение Богородично" във Варна. Стотици хора дойдоха в храма, за да отнесат в домовете си осветени върбови клонки и цветя за здраве и благословение. 

Митрополит Йоан обясни смисълът на празника Вход Господен в Йерусалим: 
Ние ще чуем веднага след "осанна"- "разпни го" или тази ужасна човешка изменчивост. Христос спаси целия свят от дявола и смъртта, което е велико, което остава и след историята и което не е свързано с един народ и отделна църква, а е свързано с целия свят.

Семейство Стоян и Радина Стоянови дойдоха на богослужението с двамата си сина Стоян и Калоян, които украсиха главите си с върбови венчета.
На всички млади семейства те пожелаха: Да са живи и здрави. Много да се обичат и да се подкрепят точно на този хубав празник.

Снимка


Цветница е празникът с най-много именици у нас. Имен ден днес празнуват близо 380 000 българи. 

Празнувам го с радост всеки път. Обичам да съм сред природата с близките на този ден. Ако не се люлея на вековно дърво, поне да го прегърна. Въобще радвам се, когато хората успяват да намерят съвсем личен повод да празнуват - сподели пред микрофона на "Хоризонт" именичка.

Хората ходят на черква. Всеки се старае да си вземе по една клонка и да си занесе вкъщи. Ходят си по именни дни. Става много весело, много приятно, допълва врачанка.



В най-голямото врачанско село Згориград днешният голям християнски празник Цветница беше отбелязан с тържествена литургия в църквата "Св. Троица".

Както днес празнуваме радостното посрещане на Христос в Йерусалим, така да приветстваме доброто, призова в проповедта си след богослужението отец Владислав:

Нека ние в сърцата си, в душите си да посрещаме Господа. Нека да имаме една любов в себе си не само към нашите най-близки домашни, но и към ближните, към всички, които имат нужда.


На Цветница всички храмове в Шумен бяха препълнени с миряни. Хиляди вярващи се стекоха в шуменските църкви "Свети Трисветители" и "Свето Възнесение", за да се помолят за здраве на големия християнски празник Цветница:

Никога не пропускаме. С децата заедно сме. Запалваме си свещичка за здраве, вземаме си върбови клонки за късмет, за берекет. 
Пожелавам да са живи и здраве всички, щастие, успех и да има мир.
Пред двата храма доброволци от Българския червен кръст организираха благотворителен базар:
Тези артикули са изработени от хора с увреждания от дом "Слънчев лъч" заедно с нас и ги продаваме. Най-вероятно до Великден също ще продължим с тази кауза.
Събраните средства ще бъдат предоставени на абитуриенти-сираци, полусираци и на такива със затруднено финансово положение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!