Велики четвъртък е

Снимка: БГНЕС

Днес, на Велики четвъртък, църквата напомня четири основни събития от последните дни на Исус Христос – умиване на нозете на апостолите, Тайната вечеря, установяване на тайнството на Причастието, предателството на Юда и съда над Спасителя. 

Много вярващи, спазвали Великденския пост, се причестяват именно днес на Велики четвъртък, когато църквата припомня как на Тайната вечеря с апостолите Христос е установил Светото причастие:

Аз съм се готвила за този ден, защото причастието е тази частичка от Господа, която помага да се бориш с всички трудности, с всички лоши неща – споделя вярваща гражданка на Враца.

След Василиевата литургия се извършва Велик Маслосвет, по време на който се освещава елей. Много вярващи събира и вечерното богослужение, което е посветено на изкупителните Христови страдания:

Тогава се четат откъси от евангелията, които представят цялата история. Тогава може чисто духовно да се настроиш на вътрешно смирение и разсъждение.

Тази година християните католици и източноправославните християни празнуват на една и съща дата Възкресение Христово. Епископ Христо Пройков, председател на Католическата църква в България, отбеляза, в интервю за БТА:

Имаме право да се надяваме, че ще настъпи времето, когато всички християни ще се поздравяват в един и същ ден с "Христос воскресе!".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!