Над 150 българчета участваха в Кипър в шествие по случай 24-и май

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 150 българчета преминаха днес в провежданото за първи път в Кипър тържествено шествие, с което бе честван 24-и май. Празникът в столицата Никозия донесе много емоции, вълнение и радост за малките ученици, за техните родители и учители, както и за всички присъстващи наши сънародници.

Портретът на светите братя Кирил и Методий поведе голямото българско училищно тържество в Никозия днес. Български песни и развети знамена съпровождаха колоната в празничното шествие. С цветя и плакати за буквите, изработени от самите ученици, в него се наредиха деца от четири български съботно-неделни училища от Никозия и Ларнака, група "Българче" от многонационална детска градина в Никозия и детска спортно-художествена школа от Ларнака.

Малчуганите заслужиха отлична оценка от публиката в последвалия празничен концерт. Те изнесоха много богата програма от стихове и песни за буквите, български народни танци и спортни композиции. Накрая най-развълнуваните ученици - първокласниците от четирите български училища, получиха удостоверенията си за завършен клас, които им бяха връчени от посланика на България в Кипър Христо Георгиев.

Големият училищен празник днес бе част от проявите в провежданите за десета поредна година "Дни на българската култура" в Кипър, организирани от Съюза на българите в Кипър под егидата на българското посолство. Те започнаха в края на април и продължават до средата на юни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!