51,69 процента е избирателната активност до 17.00 часа на референдума в Трън

| обновено на 11.06.17 в 19:29
Снимка: БГНЕС

С високата активност на референдума в Трън е изпълнено едно от условията допитването да е валидно – до 17.00 часа са гласували 51,69 на сто от жителите на общината.

Ето и мненията на няколко жители на Трън:

99% от хората са против мината, не само заради това, разбира се. Аз съм против мината, защото не искаме в Трън да има мина. Там, където има уран, арсен... и да ми казват "Няма страшно".

Гласувах да има проект за добив на злато, защото това е единствената възможност за развитието на Трънско.

Съмнения за купуване на гласове, коли, налепени с агитационни материали, които обикалят около секциите в Трън и в селата. Тези сигнали подадоха от Института за социална интеграция.

Според Стоянка Балова член на Общинската избирателна комисия е отказал да приеме сигнал от наблюдатели на Института.

Сигналът е за носене на агитационни материали в непосредствена близост до изборни помещения. 

Ето как обясниха ситуацията Стоянка Балова от Института за социална интеграция и председателят на Общинската избирателна комисия в Трън Тодор Исаев:

Изобщо Институтът за социална интеграция не е търсил по никакъв начин и повод комуникация с Общинската избирателна комисия, заяви той.

Изумява ме защо се твърди подобно нещо. Ние сме там за гласно протичане на изборния процес – каза Балова.

Жителите на общината отговаряха на въпроса дали са съгласни Общинският съвет да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства. Причината въпросът да е формулиран по този заобиколен начин е, че подземните богатства са изключителна държавна собственост и Общината не може да се разпорежда с тях. 
Референдумът бе насрочен заради проекта за добив на злато и появилите се притеснения на жителите, че ще бъде замърсена околната среда в района. Вотът с "да" означава, че гласуващият не е съгласен Община Трън, чрез Общинския съвет, да одобрява устройствени планове, които предвиждат добив и преработка на метални полезни изкопаеми. 
Допитването беше насрочено първоначално за 26 март заедно с парламентарните избори, но беше отменено заради процедурни пропуски. 
Проектът за изграждане на миннообогатителен комплекс край Трън е на компанията "Евромакс сървисиз", част от групата на "Асарел – Медет".

 Главният му критик е сдружение "Трън", а самото допитване беше предложено от кмета на Общината.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!