Асеновград излиза на най-масовия досега протест след побоя срещу младежи

| обновено на 02.07.17 в 20:24
Петият пореден протест в Асеновград се очаква да бъде и най- масовият, участниците се събират пред паметника на Цар Иван Асен Втори в градската градина.
Снимка: БГНЕС

При изключителни мерки за сигурност за пета поредна вечер асеновградчани излизат на протест, за да изразят недоволството си, предизвикано от побоя в началото на седмицата над младежи от местния клуб по гребане, нанесен от жители на ромската махала. 

В петък съдът наложи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ и на деветимата обвиняеми за тежкия инцидент. Демонстрациите обаче продължават, а днешната се организира като най-мащабната досега. Полицейското присъствие в града е внушително. Кметът Емил Караиванов заяви, че са възможни провокации и призова съгражданите си да не се поддават на тях. 

Всички улици към мястото, откъдето от няколко дни се поставя началото на протестите - паркът до реката в центъра на Асеновград, бяха блокирани със заграждения. Полицейските екипи са много, като са ангажирани сили от цялата страна, включително и конна полиция. Жандармеристите и полицаите са и на всеки от входовете към града - на този от Пловдив движението е ограничено в едното платно. Сериозна е и охраната на ромската махала, както е от няколко дни, когато започнаха и протестите срещу ромското насилие. 

Освен в парка до реката много хора се събраха и в съседните улици и кафенета. Тук са групи от цялата страна. На някои полицаите проверяват личните документи. До момента всичко е спокойно. Много от участниците носят българския флаг. Всички изразяват подкрепата си към семействата на пострадалите младежи. Настояват за сигурност и спокойствие в града. Ето какво казаха пред микрофона на "Хоризонт" някои от участниците в протеста: 

Това са деца медалисти, които носят медали за страната, за Асеновград - може ли да излизат в страх и да ги бият и да има беззакония? 

Те се държат нагло, арогантно, навсякъде, чувстват се безнаказани, чувстват се, че са над закона. Държа да подчертая, че тук не става въпрос за старите цигани, които са - с тях никога не сме имали проблеми  - но има от известно време, от няколко години насам, някакво нашествие просто...

От Гърмен съм - защото ние имахме същия проблем - и съм тук, защото няма държава. При нас има около 120 незаконни къщи, две години какво направиха? Няма държава. 

Да имаме равни права, но и равни задължения - защото ние работим, плащаме си данъците на тази страна и искаме спокойно да живеем, а те не плащат нищо и окупират всичко, чупят, а направиш ли им забележка - тръгват и срещу теб.   

Надяваме се да няма провокатори и всичко да протече мирно, казват още събралите се за протеста. И тази вечер те ще издигнат искания за справедливи наказания на виновните. Още вчера сред участниците в поредния протест беше разпространена и декларация, която ще бъде приета днес. В нея се настоява за увеличаването със 70 процента на щата на асеновградската полиция, за стратегия за интеграция на ромите, както и всички длъжностни лица, допринесли за създалата се ситуация, да поемат своята политическа и професионална отговорност.    

Очаква се шествието да потегли, както и предишните дни, след 21.00 часа.

СнимкаСнимкаСнимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!