Турция и Германия продължават да си разменят остри реплики

Йомер Челик
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският министър на европейските въпроси и главен преговарящ с ЕС Йомер Челик определи като злополучно изказването на германския канцлер Ангела Меркел, че Берлин няма да работи за разширяване на митническия съюз между Турция и ЕС. 

Челик направи този коментар по време на съвместна пресконференция с британския министър на външните работи сър Алън Дънкан. По време на срещата им са били обсъдени борбата с „Ислямска държава“ и тероризма като цяло, заплахите от ислямофобията и антисемитизма, кипърският въпрос.​

От своя страна Йомер Челик посочи, че изказвания като това на Меркел отслабват Европейския съюз. Министърът е на мнение, че търговските въпроси трябва да бъдат държани отделно от политиката. По думите му работата по Митническия съюз не е въпрос на желание само на Турция и допълни, че ползата от неговото разширяване би била както за страната му, така и за Европейския съюз. Мнението на турския държавен мъж е, че проблемите в двустранните отношения между Турция и Германия не трябва да се отразяват на отношенията на Анкара със Съюза като цяло, както и че ЕС не бива да бъде функция на желанията само на една европейска страна.

Във връзка с искането за предаване на Адил Йоксюз, Йомер Челик изтъкна, че Германия е приятелска страна и връзките между двете страни имат историческа дълбочина. Поради това днес очакваме подходящо поведение за капацитета на сътрудничеството ни. Никой наш приятел не бива да подслонява убиец, посочи министърът.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!