Първа кинопрожекция в Газа от 30 години насам

Автор:
Непоправимо увредени киноленти напомнят за някогашните прожекции
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици хора се събраха в Газа на първата от повече от 30 години кинопрожекция. Тя се състоя в кино Самер, което е било затворено през 60-те години на миналия век, а сега е било отворено само за една вечер, предава Франс прес.

На специална прожекция е бил показан филмът "10 години", който разказва за палестинците в израелските затвори. На прожекцията са присъствали около 300 зрители.

Снощната прожекция беше символична за усилията за "връщане към живот на киното в Газа", заяви Гада Салми, една от организаторките на проявата.

Мъж преминава през останките от киносалон    ЕПА/БГНЕСИмаме нужда да живеем като хора, с кина, обществени пространства, паркове, заявил един от зрителите - Джаудат Абу Рамадан.

В момента в палестинския анклав, управляван от движението Хамас и подложен от 10 години на израелска блокада, няма нито едно работещо кино.

Кината в Газа са били затворени постепенно през 80-те години по време на първата палестинска интифада, а от Хамас са заподозрени, че през 1987-а година са подпалили едно от кината.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!