Пътната агенция предупреди за предстоящи заледявания през нощта

| обновено на 28.11.17 в 18:27
Снимка: БТА

Пътищата от републиканската пътна мрежа са почистени и обработени със соли. Светослав Глосов от ръководството на Пътната агенция предупреди за предстоящи заледявания през нощта и призова да се кара внимателно:

Всички пътища са проходими, естествено при зимни условия. Има няколко ограничения – традиционно е затворен Троянски проход за превозни средства с тегло над 12 тона. Забранено е движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета на прохода Превала. Има временни ограничения по три от направленията – Батак – Доспат, който ще бъде отворен утре от 10 часа, и Велинград – Сърница. Всички останали други проходи са свободни за движение. Водачите да имат предвид, че температурите падат и са възможни заледявания.

В 24 области на страната е обявено предупреждение за опасно време. 

Оранжев код за сняг и поледици е в сила за пет области в Северна България. Това са Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово и Ловеч. Жълт код за сняг и дъжд е обявен в други 19 области. 


Общо 16 влака са закъснели рано тази сутрин. Надвиснали клони заради снеговалежа са причинили проблеми с контактната мрежа, съобщиха за "Хоризонт" от БДЖ. Закъснението е било в рамките на до 80 мин. Проблемите са отстранени и към този час няма трайни проблеми по жп инфраструктурата, които да възпрепятстват движението на влаковете.

Област Габрово:

В четирите села в Габровско, които останаха без ток след падналия сняг, захранването е възстановено. Авариите по електропреносната мрежа в областта са отстранени. Снежната покривка в Габрово бързо се топи заради положителните температури. Пътищата в областта са мокри.


Област Сливен:

Планинските пътища в община Сливен са проходими при зимни условия. Няма затруднения при преминаването на превозните средства в цялата област. Вода и ток има навсякъде.

Снежната покривка в района на Ичера е 2-3 см, Раково – 10 см, Бяла – до 10 см, в района на селата Стара река, Зайчаре, Средорек и Божевци е около 20-25 см. Най-много сняг е навалял в района на селата Изгрев и Въглен – над 30 см. Това съобщи инж. Снежана Кънева, началник-отдел "Сигурност и управление при кризи". През нощта единадесет машини са почиствали пътищата в планината от сняг, но към момента няма заснежени или заледени участъци, съобщи дежурният в Областното пътно управление. В равнинната част на Сливенска област пътищата са сухи. Духа слаб до умерен вятър.


Област Разград:

Между 3 и 5 сантиметра е снежната покривка в Разград. 23 машини почистват пътищата в региона. Няма затворени пътни участъци, нито аварии, свързани със снабдяването с ток, вода и хляб.

За два пътни инцидента има информация в Областния съвет по сигурност. Рано тази сутрин във висок участък до село Благоево е закъсал автобусът Разград – София. Подаден е сигнал на телефон 112, но шофьорът сам е успял да излезе от ситуацията и автобусът е потеглил, без да се налага помощ от пътните служби. По-късно на мокрия път, по улица "Добруджа" в Разград, ТИР с румънска регистрация е аварирал, увредил е мантинелата. При инцидента няма пострадали, но движението в участъка е затруднено.


Област Смолян:

Слаб сняг превалява по високите части на Смолянска област. Пътищата са мокри, частично заснежени и заледени, но обработени с инертни материали, съобщиха от Областното пътно управление. Температурите в планинската област са от минус 5 до плюс 1 градус.


Област Пазарджик:

Пътищата в област Пазарджик са почистени и опесъчени. На места снежната покривка в родопската част достига до 10 см. Там са въведени временни ограничения за движение на товарни автомобили над 12 тона. Пътят Велинград Сърница, който при снеговалеж е един от опасните участъци, е почистен, каза кметът на Сърница Недим Бозов:

Пътищата са почистени, проходими. Няма проблеми. Вчера в Сърница валя основно след обяд, а в селата Побит камък и Медени поляни още преди обяд заваля сняг. Там има около 5 сантиметра снежна покривка. В града няма. Все още е меко времето. 


София:

Уличната мрежа в столицата е добре почистена от падналия сняг, общественият транспорт работи без големи закъснения, готови сме да реагираме на сигнали на граждани за непочистени улици, каза за "Хоризонт" директорът на Столичния инспекторат инженер Веска Георгиева.


Тази нощ има дежурни машини, достатъчно на брой да се намесят, ако е необходимо, тъй като има стръмни, опасни участъци, и над 40 мостови съоръжения, които в ранните часове на утрешния ден при очакваните ниски температури могат да бъдат обледенени. Затова със сигурност на тези места, както и в парка "Витоша", както и в някои по-високи части на район "Витоша" – Панчарево, Кремиковци, ще се работи.

В столичните райони "Кремиковци", "Панчарево" и "Красно село" фирмите, ангажирани със снегопочистването, обработват отново пътищата, тъй като инспекторите не са доволни от работата им, каза още Веска Георгиева:

Извършват се необходимите поправки, за да им бъде платено, защото плащаме само за добре свършена работа. Иначе казано, за качество гражданите знаят телефона на Оперативния център: 987 5555. 

10 екипа на пожарната работят по улиците на София, съобщи комисар Тошко Бързилов от Пожарната:


От 00.00 часа до 13.00 часа наши структури са реагирали на 123 сигнала за произшествия, от които 12 пожара и 111 сигнала за отстраняване на опасни предмети, предимно паднали клони и дървета. Най-критично състоянието беше в София, където са постъпили 290 сигнала за паднали дървета. Нямаме данни за пострадали граждани и бедстващи хора.

Заради обилния снеговалеж в София вече работи Кризисният център за бездомни в квартал "Захарна Фабрика". Центърът е с капацитет 170 места, като тази нощ в него са пренощували 28 души. За "Хоризонт" директорът на Дирекция "Социални услуги за деца и възрастни" Мина Йовчева обясни: 


Предлагаме и храна, което също е важно – когато е студено, да дойдеш и да имаш осигурен подслон и топла супа. В целия този процес Столичната община не е сама. Разчитаме и на дарители, и на доброволци. Разчитаме много и на сигнали от граждани на телефон 112, защото това е важно за нас, да няма хора на улицата, в случай че Столичната община е осигурила подслон за тях.

В Кризисния център в квартал "Захарна фабрика" се предлага и медицинска помощ. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!