Малкият Сиян очаква да порасне с помощта на "Българската Коледа"

Седемгодишният Сиян от Пловдив е дете с малък ръст, тъй като страда от генетичното заболяване ахондроплазия. Въпреки болестта си той е усмихнато дете, първокласник в  общообразователно училище, където учи с желание и има много приятели.

Майка му Даниела Тенчева разказва, че Сиян може да порасне и да стигне нормалния за възрастта си ръст само с операция, при която се поставят специални импланти. Интервенцията ще се извърши във варненската болница „Св. Анна“ догодина, след като детето навърши 8 години.

Необходимата сума за поставянето на фиксаторите на крачетата е 25 000 лв. и е непосилна за семейството, тъй като майката сама отглежда двете си деца. След интервенцията е необходима и рехабилитация в продължение на месеци, за които майката също няма средства.  

Това не е първата помощ от „Българската Коледа“, за която кандидатства семейството на Сиян. Преди това детето е получило финансова помощ в размер на 1000 лв. от кампанията за лечение в барокамера, тъй като малчуганът не можел да говори. След процедурите имаше голям напредък и Сиян вече изговаря някои думички, разказва още майката.

Когато детето стане на 14 години, му предстои още една операция на краката и друга на ръцете, за да достигне ръст от 160 см. Шансовете да порасне Сиян след операцията са много големи, има и други деца като него, които след интервенциите са пораснали до нормален ръст, обясни Даниела Тенчева.

7-годишният Сиян мечтае да кара колело, да стане футболист и да порасне. И макар че се страхува от операцията, ще се пребори за мечтите си. 

Чуйте репортажа в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!