Нови арести в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Арести на 79 служители на турското финансово министерство по подозрения за връзки с движението на Фетхуллах Гюлен разпореди прокуратурата в Анкара.

Издадената заповед за арест се отнася за 1 служител на активна работа и 78 души, които по-рано са били отстранени с укази от Министерството на финансите. Събраните за тях данни показват, че те са използвали мобилното приложение за кодирани разговори „БайЛок“, използвано от гюленистите, или пък са имали сметки в банка „Азия“, също свързана с организацията.

Вчера в 59 различни града бяха задържани 135 души по обвинения за връзки със структурата на Гюлен. Обвинители в гр. Коня издадоха заповеди за арест на 70 военни – отстранени или на активна служба. За задържането им бяха проведени едновременни операции в 34 провинции в страната. Прокурори в Анталия наредиха арести на 65 души, сред които военни и цивилни служители. Били са претърсени 99 адреса в 24 различни области.

Междувременно съд в Истанбул издаде 18 доживотни присъди за военни, които в нощта на опита за преврат миналата година овладяха щаб на полицията за борба с безредиците в квартал "Байрампаша" на мегаполиса. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!