Чавушоглу с остра критика срещу САЩ преди вота в ООН

Мевлют Чавушоглу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският министър на външните работи Мевлюд Чавушоглу разкритикува САЩ, че оказват натиск върху различни страни във връзка с предстоящия в Организацията на обединените нации вот по въпроса за Йерусалим.

Чавушоглу посочи, че не само мюсюлманите, но и християните и юдеите са разтревожени от незаконното решение на Вашингтон. Той репликира американската посланичка в Обединените нации Ники Хейли, като реторично запита дали страните, чиито имена Съединените щати ще си отбележат, ще бъдат наказани. По думите на турския първи дипломат, сега светът се е надигнал срещу несправедливост. Той ще участва лично в гласуването в Общото събрание на Организацията на обединените нации.

До разглеждане на въпроса за Йерусалим в Общото събрание се стигна, след като САЩ наложиха вето на резолюция по въпроса в Съвета за сигурност. Текстът, отхвърлящ решението, беше подкрепен от останалите 14 страни.

Във вторник Ибрахим Калън, говорител на турския президент Реджеб Ердоган, заяви, че вероятно при гласуването в Общото събрание ще се събере мнозинство от 2/3, което ще потвърди, че американското решение е незаконно.

Междувременно турският вицепремиер Реджеб Акдаг заяви, че страната му ще постави определени ограничения върху приеманите визови документи на американски граждани. Мярката на Анкара е в отговор на съобщението на американските дипломатически мисии в Турция, че най-ранните дати за визови интервюта ще бъдат през януари 2019 година. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!