Ердоган заплаши с нова военна операция в Северна Сирия

Снимка: БГНЕС
Турският президент Реджеб Ердоган заплаши с военна операция в Северна Сирия, ако до 2 седмици кюрдските организации не се изтеглят от градовете Африн и Манбидж.

Държавният глава на Турция заяви, че ако кюрдските Сили за народна защита не се оттеглят, Турция ще се заеме сама с въпроса, докато не останат терористи в района. Ердоган добави, че ако "терористите" не се предадат, ще бъдат разбити.

Турският президент посочи, че с операцията "Щитът на Ефрат“ "терористичният коридор“, който кюрдите са искали да създадат, е бил пресечен по средата, а с разполагането на турски сили в провинция Идлиб в Сирия е бил разбит западният фланг на заплахата. Той изрази недоволство от американската военна помощ за сирийските кюрди и неспазените обещания на Вашингтон.

Междувременно местни медии съобщиха, че турските въоръжени сили са обстрелвали с тежка артилерия кюрдски позиции в Сирия. От територията на граничната област Хатай са били поразени обекти в северозападната сирийска провинция Африн. Вестник "Хабертюрк" пише, че кюрдският кантон е обкръжен от четири страни и подготовката за операция там е завършена. Според изданието ключовата дата ще бъде 17 януари, когато ще се проведе заседание на турския Съвет за национална сигурност, на което ще се вземе решение за евентуално увеличаване на турското военно присъствие в Сирия и навлизане в Африн. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!