Пловдивският съд оправда двамата обвиняеми по делото за разрушения тютюнев склад

| обновено на 17.10.18 в 17:17
Снимка: БГНЕС

Пловдивският окръжен съд постанови, че  двамата обвиняеми по делото за разрушения тютюнев склад на ул. "Одрин" 8 - Георги Бранеков и Александър Николич са невинни. Според магистратите сградата не е културна ценност. 

Обвиненията срещу Георги Бранеков и Александър Николич от ръководството на фирмата, стопанисваща емблематичната сграда, бяха повдигнати заради започналото й събаряне през март 2016 г . Изравняването й със земята беше спряно от протести на граждани. „Днешното решение на съда е справедливо и законосъобразно“,  заяви единият от адвокатите им  Розалина Апостолова:
“Доказателствата по делото посочиха недвусмислено, че тази сграда нито е единична недвижима културна ценност, нито е част от групов паметник на културата, нито е включена в охранителна зона на друг групов паметник на културата“.
От своя страна прокурор Дилян Пинчев  уточни, че новите доказателства са били събрани в хода на процеса като на практика са го преобърнали, защото са били различни от тези, с които обвинението е разполагало. Става въпрос за документи, които до досъдебното производство не бяха представени в Националния институт за национално и културно наследство.
Двамата обвиняеми не коментираха какво ще предприемат от тук нататък. Александър Николич заяви: "Съветвам всеки един инвеститор да си търси правата до края".

По-рано обвиняемите не се признаваха за виновни, стана ясно по време на разпоредителното съдебно заседание през ноември, така процесът днес стартира по общия ред. Тогава защитата им отхвърли твърдението двамата да са знаели, че предприемат действия в охранителната зона на групов паметник на културата. Според прокурор Дилян Пинчев обаче Бранеков и Николич са били наясно с това, че използват фалшив документ:

“И пътят на документа е установен, и как е бил манипулиран, за което има компютърна експертиза“, коментира тогава Пинчев.

Багери са започнали да разрушават сградата в неделен ден през март 2016 година. Изравняването ѝ със земята е било спряно от протести на граждани. Месеци след това са били предприети действия за укрепване на останките от Тютюневия склад.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!