БСП иска одит на средствата, разходвани извън Бюджета


БСП поиска Сметната палата да провери допълнителните средства, които правителството разходва извън Държавния бюджет. Левицата настоява проверката да е за периода от май 2017 г. до края на януари тази година. По изчисления на социалистите правителството е разпределило в нарушение на закона близо два милиарда лева. Румен Гечев от БСП подчерта:

Разпределят се стотици милиони, повече от милиард в края на 2017 година, след като цяла година се задържат 2,5 млрд. Всъщност те мамят българското общество. Залагат капиталови разходи 2,5 млрд. и кога ги харчат - С Дядо Мраз и Дядо Коледа на 31-ви декември? Никакви премиери и отделни министри не могат да преформатират Бюджета, да преразпределят средства, които са в нарушение с принципите и духа на Закона за бюджета.

Според Жельо Бойчев, одитът на Сметната палата ще гарантира публичност на разходваните средства и ще даде информация как и по какъв начин са предпочитани определени общини, институции и фирми. Ако мнозинството в парламента не одобри да възложи искания от левицата одит, за БСП това ще е знак, че допълнителните разходи на правителството не са законосъобразни, смята Бойчев.