8 села в страната избират кмет

Снимка: БГНЕС

В 8 села в различни краища на страната днес ще се проведат частични местни избори за кмет. Това са кърджалийските села Звиница и Енчец, Средище в Силистренска област, Брест, Плевенско, Любенец, Сливенска област, шуменското село Кочово, врачанското Градешница и търговищкото с. Кестеново.

В криводолското село Градещница право на вот имат 460 души, от които 370 с постоянен адрес. Разкрити са две секции, една от които е с подвижна избирателна кутия. За мястото на досегашния селски кмет, който напусна поста доброволно, са регистрирани петима кандидати.

Ние се познаваме всичките тука, пет души са, местни, тия са честни всичките, добри са. За съжаление на могат да върнат децата, не може да върнат детската градина, не могат да ни направят фурната, не могат да върнат рейсовете, градския транспорт.

Кметът трябва да сплоти хората, трябва да направи обединение. Ние имаме само един площад, който е изграден от "Красива България" и шадраван имаме и само това, Улици, нищо не е направено, осветление няма, канализация няма.

Трябва много неща да се направят, ама по принцип не зависи от кмета, а зависи от общината - Криводол, и като няма пари в Криводол, нашето село е изолирано отвсякъде, казват жители на селото. 

Частични избори започват и в плевенското село Брест. Право на глас имат около 1800 избиратели. Цецо Луканов от ГЕРБ, Мирослав Кръстев от БСП и Михаил Георгиев от ВМРО са тримата кандидати за кмет на с. Брест. Имащите право на глас ще гласуват в 4 секции, едната от които е подвижна. Една жалба е подадена в Общинската избирателна комисия в Голянци в деня за размисъл. В нея се твърди, че с извършен обиск от страна на МВР се оказва натиск във връзка с предстоящите частични избори за кмет. Направено е искане Общинската избирателна комисия в Голянци да осигури свободно и независимо упражняване на избирателните права на гражданите. Жалбата е оставена без уважение, а в решението на ОИК се казва, че действията на МВР са заради провеждащо се разследване по досъдебно производство на лицето, а не в неговото качество като представител на партия, участваща в изборите за кмет. Решението може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред ЦИК. 
Избори ще се проведат и в новозагорското село Любенец. В кандидат-кметската надпревара участват двама представители на политическите сили, а право на глас имат около 320 избиратели.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!