Пловдивският онкологичен център настоява да прилага иновативни лекарства за пациентите си

Снимка: pixabay.com

Лекарите от пловдивския онкологичен център настояват лечебното заведение да бъде включено към болниците, които могат да прилагат иновативни терапии. Центърът е най-големият в страната и обслужва над 55 хиляди пациенти. Заради бюрократични спънки в момента те не могат да продължат лечението на своите пациенти, чиято терапия е с подобни медикаменти.
Началникът на Първо отделение по медицинска онкология д-р Антоанета Томова цитира случай на 60-годишен мъж с рак на белия дроб. Благодарение на достъпа именно до това лечение той пълноценно работи, издържа семейството си и поддържа добро качество на живот. Заболяването се овладява със специален нов препарат и мъжът го приема от 2016 година. Сега той е лишен от тази възможност, защото според новия регламент достъп до иновативните продукти имат само университетските болници. 
Медиците от пловдивския онкологичен център са категорични, че мярката е дискриминационна и неетична спрямо хората, които се лекуват при тях. Само в пловдивския онкоцентър подобни пациенти с рак на белия дроб са около 1000.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!