Турските журналисти Ахмед Шък и Мурат Сабунджу бяха освободени, докато трае процесът срещу тях

Снимка: БГНЕС

Турските журналисти Ахмед Шък и Мурат Сабунджу бяха освободени, докато трае процесът срещу тях. Това постанови съд в Истанбул.

Мурат Сабунджу е бивш главен редактор на опозиционния вестник „Джумхурийет“, а Ахмед Шък е известен разследващ журналист, работил за изданието. Бившият председател на управителния съвет на медията Акън Аталай остава в ареста, където прекара почти 500 дни досега. Под стража остава и Ахмед Кемал Айдогду, който е обвинен за членство в терористична организация.

В края на 2016 г. прокуратурата повдигна обвинения за „публикации, оправдаващи опита за преврат“ и престъпления в полза на терористични организации като не-членове срещу 18 журналисти и служители на светския вестник.

Подсъдимите се изправиха за шести път пред съдебния състав. Изслушванията в затвора Силиври не започнаха в 10 часа сутринта, както беше предвидено, а час по-късно и продължиха до след 22.15 часа местно време.

Преди началото на заседанието пред затвора се беше събрала група протестиращи. Двама депутати от Народнорепубликанската партия и ръководителят на Конфедерацията на революционните работнически синдикати поискаха да направят изявление, но това не им беше позволено от силите на реда. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!