Ердоган направи заявка, че страната твърдо ще отстоява позициите си


Преди срещата във Варна турският президент Ердоган направи заявка, че страната твърдо ще отстоява позициите си.

В преговорите за присъединяване Анкара е отворила 16 от общо 35 преговорни глави, затворена е една. Няколко глави обаче остават блокирани и не са започнати преговори по някои от най-тежките теми, свързани с правосъдието, върховенството на закона и правата на човека. Икономическите данни от периода 2002-2007 г. сочат, че положителното развитие на преговорния процес с Брюксел води до добро представяне на Турция в индекса за глобална конкурентоспособност. Влошените отношения със Съюза след 2012 г. доведоха до спадането му под средното световно равнище.


Заявка, че страната му твърдо ще отстоява позициите си, направи вчера турският президент Реджеб Ердоган. Вчера и днес той акцентира върху военните операции в Сирия и Северен Ирак и борбата с тероризма, която той определя като „червена линия“ за Анкара. Турският лидер добави, че ще покаже на европейските лидери снимки и видеоматериали, свързани с бежанците и ПКК.

В реч пред турския Меджлис миналата седмица Ердоган критикува Евросъюза за това, че само 850 млн. евро от обещания първи пакет от 3 милиарда, са отпуснати досега. През 2016 г. блокът се ангажира да изплати на Анкара общо 6 милиарда евро за подпомагане на трите милиона сирийски бежанци, които се намират в Турция.

Анкара разчита и на преговори за актуализиране на Митническия съюз между Европейския съюз и Турция. След влизането му в сила търговията между страните-членки и южната ни съседка се увеличи поне 6 пъти. Обемът й беше около 135 млрд. евро през 2016 г. и над 160 млрд. година по-късно. Турция е петият по големина търговския партньор на Евросъюза. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!