Кемал Кълъчдароглу: Срещата във Варна беше само снимка и нищо повече

Кемал Кълъчдароглу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Само снимка и нищо повече!" Това, според лидера на опозиционната турска Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу, е резултатът от срещата във Варна на президента Реджеп Ердоган с Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер Бойко Борисов. Опозиционният политик добави, че не може да се говори за среща на върха: 

"Липсва резултат от разговорите, тъй като нито е постигнато споразумение за обновяването на Митническия съюз, нито за безвизов режим, на който турските граждани имат право", заяви Кълъчдароглу. "Единственото, което се харесва на европейците, е спирането на бежанския поток", добави той. По думите му, Брюксел винаги е прилагал двойни стандарти и неискрено отношение към Турция.

Заместник-председателят на формацията Йозтюрк Йълмаз посочи, че мотивацията на Анкара да се стреми към Евросъюза е приключила. Според него причина за това са набралите сила в Европа расизъм и ислямофобия, а в страната – действията на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Йълмаз анализира, че зад думите за стратегическо партньорство се крие липсата дори на едно изречение, свързано с пълноправно членство.

Турция и Европейският съюз се съгласиха да дадат тласък на отношенията си. Така турският президент Реджеп Ердоган от своя страна оцени срещата във Варна. Според него "беше важно да се съберем на ниво лидери и да говорим искрено." 

Турският държавен глава подчерта необходимостта каналите за диалог да бъдат отворени, но допълни, че би било "самозаблуда" да се мисли, че всички проблеми между Анкара и Брюксел са преодолeни. 

Ердоган заяви още, че по време на срещата е поискал конструктивно отношение, а не несправедливи критики и прилагане на двойни стандарти.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!