Ердоган определи Израел като терористична държава

Нетаняху отговори, че няма да слуша "морални поучения"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган определи Израел като терористична държава, след като израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли "моралните му поучения", свързани с насилието над палестинци в ивицата Газа.. 

В реч пред форум на управляващата партия Ердоган нарече днес израелската страна и премиера "окупатор" и "терорист". Той призова страната да спре да се хвали с ядрените си оръжия, тъй като ще дойде ден, в който те няма да вършат работа. Турският лидер добави, че израелската армия е храбра срещу потиснатите, но страхлива срещу други и че потисниците никога не са били смели.

Вчера турският президент заяви, че Израел е извършил "безчовечна атака" и "клане", а говорителят му остро осъди убийствата на "беззащитни" палестински цивилни от страна на израелската армия. Турският лидер декларира решимостта на Анкара да изобличава израелския терор по всяко време и на всички възможни международни платформи.

Израелският премиер Нетаняху отговори по-рано днес:

"Най-етичната армия в света няма защо да получава морални уроци от този, който безогледно бомбардира цивилни от години". 

В репликата си в Туитър той добави , че очевидно в Анкара по този начин отбелязват Първи април - Международния ден на шегата. 

В петък премиерът на Израел похвали войници, които "твърдо и решително" са защитили суверенитета на страната и сигурността на гражданите. Израелската армия заяви, че е открила огън по протестиращи, които са замеряли войниците с камъни или коктейли "Молотов", стреляли са по тях или са се опитали да проникнат в Израел през граничните ограждения.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за независимо разследване на кръвопролитието. Подобен апел отправиха и върховният представител на Евросъюза за външната политика Федерика Могерини, "Амнести Интернешънъл" и израелската опозиция. Израелският военен министър Авигдор Либерман отхвърли тези призиви.

По време на демонстрации в петък от израелски огън загинаха поне 16 палестинци, а над 1400 бяха ранени. Те участваха в протести по повод Деня на земята, посветен на правото на завръщане на над 700 000 палестинци, прокудени от родните си места при създаването на Израел през 1948 г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!