Порожанов: Над 6 милиона тона са очакваните добиви от пшеница за страната при засяти над 11 млн. декара

Снимка: БТА

Над 6 милиона тона са очакваните добиви от пшеница за страната при засяти над 11 млн. декара. Това обяви министърът на земеделието Румен Порожанов при откриване на националната жътвена кампания в сливенското село Жельо войвода. Изкупните цени са малко под 300 лева за тон, а сключените фючърсни сделки за септември са над 350 лева за тон. 

Министър Порожанов коментира, че предложенията на Европейската комисия по общата селскостопанска политика, която планира тройно намаляване на тавана на субсидиите от 300 000 евро на 100 000 евро на стопанство, ще бъдат обсъдени с бранша на 26 юни в София: "Независимо, че ще има противоречиви мнения, това, което българският земеделски бранш иска, това трябва да бъде и нашата позиция".
Порожанов каза още, че въпреки прогнозата за лоша година в овощарството заради градушката и сланите, изцяло пропадналите площи са малко: "Имаме само 29 в страната протокола, потвърдени за пропаднали площи от различните климатични събития".
Той обяви, че площадките за борба с градушките ще продължават да оказват необходимата защита, а слуховете за некачествени ракети са неверни.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!