Червен код за Смолян и оранжев в цялата страна заради интензивни валежи

Над 70 са подадените сигнали в цялата страна заради силния дъжд

| обновено на 28.06.18 в 13:39
Снимка: Светослав Цветанов


В област Смолян е обявен червен код за интензивни валежи. За останалата част от страната остава в сила оранжев код. Изключение прави само област Видин, където кодът е жълт. Очакват се количества до 50 литра на квадратен метър, а в отделни райони – и повече. На места силните валежи ще бъдат придружени и от гръмотевични бури.

Няма бедстващи или евакуирани хора. Над 70 са подадените сигнали до пожарната за цялата страна заради силните валежи.  Обстановката обобщава Валентин Кръстев от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

"До 12.00 часа бяха подадени над 70 сигнала за произшествия, свързани предимно с усложнената метеорологична обстановка. Към момента силите и средствата на Главната дирекция участват в извършването на 22 аварийно спасителни дейности. Добрата новина е, че нямаме данни за застрашени хора и населени места. Обявени са две бедствени положения, едното е за община Смолян, където река Черна е излязла от коритото си и второто бедствено положение отново е на територията на област Смолян, говорим за град Чепеларе, където река чая е повишила значително своето ниво. Сигналите са предимно за наводнени приземни етажи, мазета, части от пътната и уличната инфраструктура в населените места, както и за отстраняване на паднали и опасни дървета, като за последните 24 часа имаме постъпили няколко десетки такива сигнала предимно на територията на областите Бургас, Хасково и Пловдив. Сигналите са концентрирани предимно в тези три области. В района на град Средец пожарните екипи извършиха отводнителни дейности на 12 къщи и дворове. В резултат на преливане на микроязовира е залят част от пътя Харманли-Тополовград при отбивката за село Коларово. Пътят вече е проходим, на място има полицейски екипи. 12 сигнала са получени и от пловдивската пожарна. На място са изпратени спасителни екипи".

В община Смолян е обявено бедствено положение заради усложнената обстановка след проливния валеж, продължил повече от денонощие. Областният управител на Смолян Недялко Славов каза:

"Бях информиран, че Кризисният щаб при община Смолян е взел решение да обяви бедствено положение и причината са обилните валежи и излизането на реките на много места в рамките на областния град. Най-напред в "Устово", където се събират река Черна и река Бяла, а след това и на много места, през които преминава коритото. В момента няма бедстващи хора. Тези, които живеят в близост до реките са предупредени. Мобилизират се доброволци и техника, за да започне както изграждането на диги, така и разчистване на реките". 

Частично е прекъснато електрозахранването в квартал „Устово“. В момента интензивен дъжд вали на територията на цялата област. Повишени са нивата на всички реки в региона. 

Започнало е принудително изпускане на язовирите „Доспат“ и „Цанков камък“ в област Смолян, но няма опасност за населението, съобщи заместник областният управител Адриян Петров. Дъждът е активизирал множество свлачища в общината. Свлачище спря за кратко тази сутрин движението по пътя за смолянското село Чокманово. На мястото на блокирания пътен участък има багери, които го разчистват.

"Големият проблем в момента е в района на Чепеларе. На едно място в самия град реката започва да излиза от коритото. Там е изпратена тежка техника, която да насипе коритото, за да не позволи водата да излезе и да застраши близка детска градина и църква. Пратена е техника да разчиства и пътя за село Зорница заради активирало се свлачище. В Сърница е паднала стена. Кметът е изпратил техника, която да разчиства. В областния град се работи на различни места и се наблюдава нивото на река Черна. В село Смилян имаме сигнал за къща, в която започва да влиза водата. Ще изпратим екип на пожарната, за да укрепят поне временно самия бряг."

Община Чепеларе обяви бедствено положение заради обилния дъжд и значително повишаване нивото на река Чая. Кметът на общината Славка Чакърова заяви:

"Нещата излязоха от контрол изведнъж. В началото на Чепеларе пътят е във вода. Колите, които пътуват от Асеновград- Смолян да минават през Чепеларе с повишено внимание. Има голяма опасност от падащи камъни."

Усложнена е обстановката в Община Съединение заради поройните дъждове. Най- тежка е ситуацията в южната част на града, който няма канализация и  водата се събира там.  Има наводнени дворове,  а улиците са под вода. Кметът Атанас Балкански съобщи, че се  покачва и  нивото на река Потока като по тази причина се наблюдава индустриалната зона. Създаден е оперативен щаб, който следи обстановката. 

В Пловдив и областта проливният дъжд продължава. В последния час екипи на пожарната са се отзовали на сигнали за отводняване на   дворове и приземни етажи в селата  Куртово Конаре и  Три водици, както и в Стамболийски. Отводнява се и хранилището на библиотеката на Пловдивския университет.   

В сила остава частичното бедствено положение, обявено вчера в три ивайловградски села. В района нощта е преминала спокойно, тъй като валежите там са били слаби. Нощта в селата Ленско, Меден бук и Соколенци е преминала спокойно. Валежите, паднали там, са незначителни. Въпреки това обаче  бедственото положение ще действа и днес. То беше обявено заради обилния дъжд, който се изля през изтеклото денонощие и разруши пътната инфраструктура в тези села. Единственият подход към село Ленско все още е непроходим. 

Община Ивайловград задейства план при наводнения, който предвижда почистването на компрометираните участъци и ремонт на разрушените пътища. Общината ще подсигури транспортни връзки между изолираните села. Днес ще бъдат описани щетите и необходимите финансови средства  за преодоляване на кризата. Кметът на Ивайловград Диана Овчарова обясни:

"Обезопасено е всичко от общинското пътно предприятие, маркиран е в момента като опасен участък за преминаване."

От падналите снощи валежи, достъпът към селата Железен и Черна черква е ограничен заради наноси и разрушена настилка. Един от мостовете в Ивайловград е с приплъзнати основни. Затворен е за движение и е започнало обезопасяване на основите. Областният управител на Хасково Станислав Бечев заяви:

"Във всички останали части на областта обстановката е спокойна". 

През последното денонощие нивото на река Марица край Пазарджик също се е повишило с 25 см. Въпреки непреставащия дъжд обстановката е спокойна. През последните 10 часа няма получени сигнали за наводнени сгради или за възникнали проблеми с подаването на ток и вода, съобщи за „Хоризонт“ говорителят на полицията Мирослав Стоянов. Всички водоеми в областта са под денонощно наблюдение.

Отводнени са двата подлеза в Пловдив, които се напълниха с вода заради интензивните валежи, съобщи говорителят на пожарната Цвятко Дешев. 

Аварийните екипи в момента работят по получените сигнали за наводнени приземни етажи и мазета. Отстраняват се също две паднали дървета, добави Дешев: 

"Едното дърво на "Достоевски" е паднало върху три автомобила. Вече е отстранено. Нанесло е известни материални щети върху автомобилите. Другото на "Васил Левски" 66 е затиснало две таксита. В едното шофьорът е бил вътре, но нямаме данни да е пострадал, своевременно е бил изваден от автомобила".

Близо 40 литра на квадратен метър е падналото количество дъжд снощи в Сливенско. Около 20 литра на квадратен метър е падналото количество дъжд в Сливен, което за кратко наводни части от два булеварда. От снощи до днес ситуацията е нормализирана и няма наводнени участъци или домове в града. Ток и вода има в цялата община. 

Краткият, но силен дъжд наводни за кратко обичайно задържащите вода участъци в района ж.п. гара Сливен, района на бившия колодрум и част от бул. „Банско шосе“. Говорителят на полицията Първолета Мандинска обобщи създалата се ситуация на пътя"

"Там са изтеглени пет автомобила, които са били закъсали. Това са обичайните места, на които по принцип се събира висока вода при силен валеж".

Снежана Кънева, началник отдел „Сигурност и управление при кризи“ в община Сливен, коментира положението в града и селата:

"Водите са се оттекли навсякъде, има запушени шахти от пренесената листна маса. По данни на кметовете в Самуилово имаше три наводнени къщи."

Най-тежко пострадало от снощния дъжд, примесен с градушка, е село Глуфишево. Даниела Иванова, главен специалист в кметството, разказа:

"Повечето градини са засегнати, има паднали дървета. Обадиха ми се, че има две къщи, в които има вода".

Към момента нивото на река Тунджа е нормално, няма да данни за опасни язовири.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!