Ципрас готов за сключване на сделка с Берлин за връщане от Германия на мигранти

| обновено на 28.06.18 в 12:03
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас изрази готовност за сключване на сделка с Берлин за връщане от Германия на мигранти, които търсят убежище. Ципрас заяви това в интервю за вестник „Файненшъл таймс“, цитирано от агенция ТАСС.

Той определя Дъблинския регламент като нежизнеспособен и  се надява да бъде намерен път, в рамките на международното право, който да позволи споделяне на тежестта.

По думите на Ципрас едно споразумение с Германия няма да окаже съществен ефект върху ситуацията, тъй като гръцката граница се пресича всеки месец само от 50 до 100 лица, търсещи убежище.

Като "Помощ към Германия" определят гръцките медии позицията на премиера Ципрас по отношение на мигрантите и бежанците. На първа страница днес централните издания публикуват интервюто на гръцкия премиер пред европейски медии.
Връщането на мигранти в Гърция "няма да бъде в тежест на страната", акцентират гръцките медии.

В същото време Атина се стреми да покаже на европейско ниво,че Евросъюзът реагира на мигрантския поток и се очаква именно връщането на мигранти да прекрати дейността на нелегалната мрежа за трафик на хора.
Телевизия Скай излъчи негативен коментар, че Ципрас превръща Гърция в "склад за нелегални мигранти".
Все още няма коментари от страна на опозицията, като се очаква лидерът на консерваторите Мицотакис да сподели позиция на срещата на Европейската народна партия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!