Нови началници на полицията и пожарната в Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкото правителство назначи нови началници на полицията и пожарната. Смяната на шефовете е следствие от силните критики за грешки в организиране и провеждане на спасителната операция по време на пожарите в Атика. Преди ден и министърът на Гражданската защита подаде оставка.

Жертвите от пожарите край столицата Атина достигнаха 90 души. Починаха още трима, които бяха в критично състояние с изгаряния.

Една от причините за смъртта на хората от Мати е силното застрояване, което е попречило на спасителната операция и е ограничило достъпа до морето. Правителството разпореди от днес да започне процедура по разрушаване на всички незаконни постройки в Атика, които са над 3 хиляди. 

Опозиционните партии приветстваха смяната на ръководството в полицията и пожарната. От  консервативната "Нова демокрация" съобщиха,че изборът на новите шефове е извършен на "политически принцип". Социалистите настояват за оставка на правителството и очакват извънредни избори, "където присъдата ще дойде от народа", посочва изявление на партията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!