Бойко Борисов: Преодоляна е кризата в работата на Търговския регистър

Корнелия Нинова: Единственото решение щеше да бъде, ако днес премиерът беше депозирал оставката на правителството в НС

| обновено на 21.08.18 в 19:08
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов увери депутатите, че кризата в работата на Търговския регистър вече е преодоляна. Това стана по време на извънредно заседание в парламента. Борисов представи пред депутатите данни за сигурността на информацията, съхранявана от Агенцията по вписванията и Министерството на правосъдието.

"Имам уверенията на Държавната агенция за електронно управление, че кризата е преодоляна, както и че ще имаме работещ в пълните си функционалности Търговски регистър, може и до края на седмицата. На минути се вдига информацията, но да ги оставим да работят ден-два спокойно, за да могат да си я довършат", каза премиерът.

Информацията от Търговския регистър е напълно съхранена и няма загуба на електронни данни, категоричен беше пред депутатите вицепремиерът Томислав Дончев.

БГНЕС"Става дума за дефектирали дискови устройства. За щастие самото записващо устройство, което е носителят на информацията - не мотора, не четеца, не контролера, не електрониката - то е съхранено. Както се казва битово, то не е изгоряло. Дори и да не се беше случило четенето на информацията от дисковете, ние имаме лентов архив", уточни вицепремиерът.

По време на извънредното парламентарно заседание Томислав Дончев съобщи още, че правителството ще въведе и трети начин на защита на информацията от Търговския регистър, като тя ще се съхранява в Централно хранилище. 

БГНЕС

От опозицията разкритикуваха управляващите за кризата в работата на Търговския  регистър.

"Никой не каза на българското общество и на българските граждани колко загуби българската икономика за тези дни от срива в Търговския регистър. Каквото и да направите, хората не вярват, че зад срива на Търговския регистър не стои намерение, когато се възстанови, да има заличени данни, изтрити задължения, фирми. Не ви вярват - единственото решение щеше да бъде, ако днес господин Борисов беше депозирал оставката на правителството в Народното събрание", подчерта лидерът на БСП Корнелия Нинова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!