Общинският съвет в Сливен ще обсъжда наредба за поставянето на паметни плочи и символни знаци

Снимка: БГНЕС

Ред при поставянето на паметни плочи и символни знаци в Сливен се очаква да бъде въведен с наредба за преименуването на общински обекти, както и поставянето и преместването на паметници. Според вносителя на предложението - председателя на Комисията по символика в Сливенската община Мария Григорова - настоящата нормативна база, която е в сила от 1975 година, вече е остаряла. Предложението ще се гледа на утрешната сесия на местния парламент.

Мария Григорова коментира, че в Комисията по символика постоянно постъпват желания за слагане на паметни знаци до или на изградени вече паметници. Тя посочи като пример постъпилото предложение да бъде премахнат гранитен камък от градинката до паметника на войводата Хаджи Димитър:

"На някого му пречеше камъкът в градинката на паметника на Хаджи Димитър. Искаше там пак да слагаме нещо. Дали трябва, дали ще отговаря на ансамбъла, дали е била такава идеята: този камък - да се слага нещо върху него, ние не можем да кажем. Така че, смятам, че с тази наредба бихме ги изчистили тези неща."

Григорова каза още, че за написването на наредбата са потърсили съдействие и практика от други общини.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!