Пленарният ден в парламента се провали заради липса на кворум

Караянчева: Който не се е регистрирал и е отсъствал без уважителна причина, ще бъде санкциониран

| обновено на 27.09.18 в 11:04
Снимка: БГНЕС


Парламентът не успя да събере кворум, за да започне заседанието и пленарният ден е провален. БСП и ДПС не се регистрираха, а гласовете на управляващите не достигнаха за кворум в залата.

В началото на пленарния ден председателят на парламента Цвета Караянчева подкани няколко пъти депутатите да се регистрират, но кворум не се събра. Следващият опит за регистрация бе след 10 минути, но и той се оказа неуспешен. Таблото в залата отчете 98 регистрирани. Третият опит събра 106 депутати при изискван кворум от 121 народни представители.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изрази разочарование от провала на заседанието днес и заяви, че всеки, който не се е регистрирал и е отсъствал без уважителна причина, ще бъде санкциониран.

„Много съм разочарована, защото днес имаше изключително важни точки, които трябваше да минат. Оказва се, че днес е нулев ден. Тези, които не са били регистрирани и са провалили кворума, няма да получат възнаграждение. 2/3 от възнаграждението за днес ще им бъде отнето, но от днес нататък ще прецизирам всяка една командировка, която се разписва от мен“. Това заяви Караянчева и допълни, че депутатите от БСП, които представят визията на партията за управление на страната извън парламента, трябва да се връщат за заседанията, защото за тази работа получават заплати. Сряда, четвъртък и петък – моля, народните представители да се ангажират с работата, за която получават заплата. 

Заместник-председателят на Народното събрание и депутат от групата на "Обединени патриоти" Явор Нотев изтъкна, че е имало опозиционни депутати, които са били в залата и не са се регистрирали:

"Саботаж. Това е саботаж на работата на парламента. Да си в залата и да не посегнеш към пулта, това означава, че не желаеш в този ден да се състои събранието. Политическият сблъсък трябва да бъде по-изискан, той трябва да бъде на ниво“.

Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира поведението на БСП:

„Когато нямаш други политически аргументи, преминаваш към такъв дневен политически ред“.

Заместник-председателят на групата на БСП Филип Попов беше категоричен, че е работа на управляващите да осигурят мнозинство и отново настоя за оставка на целия кабинет:

"Ние бяхме в залата, както и от останалите парламентарни групи, но очевидно управляващите не могат да направят своето мнозинство в парламента, за да заработи Народното събрание“.

С тезата на социалистите се съгласи и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ:

„Кворумът е отговорност на мнозинството. Това не е мое твърдение, това е цитат“.

В позиция до медиите от партия "Воля" осъдиха поведението на опозицията. Грижата за гражданите се доказва с пълноценна работа в пленарната зала, а не с процедурни хватки и проваляне на работата на НС, казват от партията на Веселин Марешки.


Следващото пленарно заседание ще бъде утре в 9.00 часа.

Подробности чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!