Борисов се среща с кметове на малки населени места

| обновено на 12.11.18 в 06:47
Протестът на представители на Националното сдружение на кметове на кметства на 10.10.2018 г.
Снимка: БГНЕС

Очаква се днес да се проведе среща на кметове на малки населени места с премиера Бойко Борисов. 

Той ги покани миналата седмица, след като те оповестиха намеренията си да протестират. Насроченият за 10 ноември протест в столицата беше отменен. Днес те ще поставят пред министър-председателя исканията си всяко населено място да има самостоятелен бюджет, а общинските кметове да са задължени със закон да го спазват.

Председателят на Националното сдружение на кметовете на кметства Румен Стоянов обясни:

"Държавата си дава парите на общините, но не я интересува от там надолу какво се случва и дерибеите - големите кметове, избирателно наливат там, където те пожелаят, без да има никакви санкции, без да има абсолютно никакво право малкият кмет да си потърси правата и средствата. Има доста населени места в България, които нямат една стотинка през целият мандат, нищо вложено там и просто страда населението". 

Преди месец кметовете излязоха на улицата, за да поискат законодателни промени, с които да им се гарантира получаването на дължимите парични средства от големите общини. Тогава те също разказаха, че въпреки че общинските съвети гласуват бюджетите им, пари постъпват рядко и по малко. Затова са принудени да плащат за всичко с лични средства. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!