БСП определи водачите на листи за предстоящия парламентарен вот

Снимка: БГНЕС

На заседание на Националния си съвет БСП определи водачите на листи за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Лидерът на партията Корнелия Нинова ще оглави листата в 25-и избирателен район в София, а заместникът й Стефан Данаилов ще води две листи - във Варна и в 24-и избирателен район в София. Журналистите Елена Йончева и Тома Томов застават начело, съответно - на Хасково и Благоевград. Жельо Бойчев ще оглави листата на 23-и район - София, а журналистът от вестник „Дума“ Александър Симов -  в Кърджали. 
По-рано лидерът Корнелия Нинова подчерта, че 40 процента от водачите на листи са нови лица, а останалите 60 на сто определи като опитни парламентаристи. Нинова обяви по какви критерии са правени номинациите:
На първо място - професионализъм. Това, което ще ви предложим като водачи, има юристи, финансисти и икономисти, дългогодишни кметове, експерти, покрити са важните сектори и комисии в парламента, където трябва да се отстояват, освен политически, и експертна позиция. Второ - обновлението, което заявихме, че искаме да  направим.
Сред новите лица е бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, който ще е водач във Враца. Като една от изненадите днес се посочва и журналистът от в."Дума" Александър Симов, който вместо първоначалния вариант Бриго Аспарухов ще бъде начело на листата в Кърджали. Симов коментира: 
Реших да приема с ясното съзнание, че това е трудна битка, районът не е лесен, ДПС са ни противник, но ДОСТ са истинския на практика враг, който трябва да бъде преборен.
В изпълнение на решението на БСП в листите да не намерят място хора, които вече са били 12 години депутати, в тях липсват редица знакови имена на столетницата, какъвто е Михаил Миков, Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов, Георги Божинов и това създаде известно напрежение в залата. Божинов коментира: 
Поети са много конкретни ангажименти към конкретни хора, които с реденето на водачите на листите не могат да бъдат покрити и това създава напрежение.
Българските евродепутати-социалисти да гласуват против търговското споразумение между ЕС и Канада, реши още Националният съвет на БСП. Проектите за резолюции на Европейския парламент по споразумението предстои да бъдат разисквани и гласувани на пленарното заседание в Страсбург другата седмица. Лидерът на партията Корнелия Нинова обясни причините: 
Имайки предвид различните становища, съществуващи в групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, ви предлагаме от името на Изпълнителното бюро Националният съвет да реши представителите на БСП в Европейският парламент да гласуват против.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!