Междуведомственото звено обсъди организацията на изборите

Снимка: БГНЕС

Първото си работно съвещание проведе Националното междуведомствено звено, ангажирано с изборите за 44-тото Народно събрание. В него са включени представители на прокуратурата, МВР и ДАНС. В разговорите днес са взели участие и членове на Централната избирателна комисия. 

Звеното действа активно от 24 февруари, когато стартира предизборната кампания, и до деня на вота – 26 март, ще работят дежурни звена от всички институции, имащи отношение към честността на изборите.  Днешното първо заседание е било главно организационно. 

От прокуратурата акцентират, че в рамките на правомощията си, основен приоритет за Междуведомственото звено ще е противодействието срещу евентуални нарушения и гарантирането на свободното упражняване на избирателното право на гражданите, както и че съвместните действия на трите институции са форма на превенция за недопускане на манипулирането на вота. 

Вниманието на прокуратурата, МВР и ДАНС ще бъде насочено към най-рисковите населени места и малките общини, където се наблюдават определени икономически интереси и опити за натиск върху социално слаби хора, съобщават, но без да влизат в конкретика, от държавното обвинение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!