Протести против изборния туризъм блокираха граничните ни пунктове с Турция

Снимка: БГНЕС

Малко след 10.00 часа движението на ГКПП "Капитан Андреево" беше блокирано от обявените от патриотите протести срещу така наречения "изборен туризъм" от Турция. 

Първоначално протестът беше обявен като мирен, но после хората решиха да блокират платното за движение от Турция за България и струпаха на него автомобилни гуми и опънаха синджири. Дошлите на границата споделиха, че са против т. нар. "изборен туризъм" и имат информация, че от южната ни съседка щели да пристигнат 1000 автобуси с наши сънародници, които имат право да гласуват в България.  Протестиращите изразиха готовност да останат на пункта до деня на изборите. Има засиленото полицейско присъствие на пункта. До сблъсъци не се стигна. Движението от България за Турция е свободно. Блокадата беше вдигната за кратко, като бяха пропускани само автомобили от Турция за България. Тежкотоварните се обработват, но опашката остава около 8 километра.  Над 100 души останаха в готовност да спират абтобусите, които според тях, вече пътуват към България.


Трафикът на автобуси на "Капитан Андреево" от Турция към България засега е нормален. През изминалото денонощие през границата не са преминавали извънредно автобуси. 

Протестиращи блокираха пътя от и към Турция и на граничния пункт "Малко Търново" около 10:50 ч. Те държат огромен транспаранат "Браним България, пазим Европа". Кукерски групи танцуват по платното и гонят, евентуално, някакви зли сили. Протестиращите дойдоха с три автобуса, организирани от Бургас, и десетки лични автомобили. Протестът беше обявен за 10.00 часа, но подробните полицейски проверки на пътуващите забавиха блокадата. Някои от участниците вече са подписали предупредителни протоколи. Около 12.00 ч. служителите на реда опитваха да изблъскат протестиращите в едното платно и получиха силен отпор от протестиращите, включително и организатори, които са водачи на листи в предстоящата кампания. До наранявания не се стигна. Блокадата продължава, но през пункта минават само леки автомобили минават и в посока Турция, и в посока България. Пристигащите от Турция категорично отрекоха пред БНР, че идват, за да гласуват, и изтъкнаха, че пътуват по своя лична работа. Полицията овладя ситуацията и едното платно е отворено за движение.

Около 100 души има на протеста на граничния пункт "Лесово". Те дойдоха с автобуси от Ямбол и Сливен, както и жители на Елхово и на близките села. Блокадата на пътя продължи около 7 минути, но организаторите предупредиха, че след 12.00 часа отново ще затворят движението. Над 200 полицаи и жандармеристи охраняват протестиращите и митингът протича спокойно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!