ЕСТАТ: ГЕРБ води с 2,6% пред БСП, шест партии влизат в новия парламент

Снимка: БГНЕС

Проучване на ЕСТАТ дни преди вота показва висока готовност за гласуване - 65% са категорични, че ще упражнят правото си на глас на 26 март. Изследването на общественото мнение агенцията е направила между 8 и 15 март и е финансирано със собствени средства. Очакванията на ЕСТАТ са до урните да отидат между 3,7 милиона и 3,9 милиона избиратели.

Проучването показва, че е вероятно шест формации да преминат 4-процентната бариера и да излъчат депутати. Това са ГЕРБ, БСП, ВОЛЯ, Обединени патриоти, ДПС и Реформаторският блок.

Броени дни преди вота дистанцията между двете водещи формации продължава да бъде малка, но все пак в полза на партията на Бойко Борисов.

Ако съотношението на силите се запази, ГЕРБ биха получили гласовете на 29,7%, а БСП тези на 27,1% от гласувалите.

Реформаторският блок очевидно успява да консолидира все по-голяма част от десния електорат, предполагаемо поради малките шансове на останалите десни формации.

Воден от предположението за голяма динамика в разгара на кампанията, екипът на ЕСТАТ направи анализ и на промените в нагласите по време на самото проучване. За целта извадката бе разделена на две приблизително равни части от респонденти, интервюирани в два последователни 3-4 дневни периода. Този експеримент откроява интересен факт, който отново е свързан с двата основни играча на политическата сцена - ГЕРБ и БСП.

Резултатите на двете партии се променят значително след датата 11 март – близо 3% по-малко декларират намерение да гласуват за ГЕРБ, а също с около 3% се увеличават подкрепящите БСП. Възможно обяснение във вътрешнополитически план можем да открием в скандала между Бойко Борисов и Елена Йончева, започнал точно на 10 март.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!