МВР показа как ще се проверяват секциите, в които гласуваме

Снимка: БГНЕС

Полицията и общинските власти показаха днес как на практика ще се проверяват изборните секции у нас, преди да бъдат запечатани преди вота в неделя. Място на демонстрацията се оказа едно от рисковите за купуване на гласове села в Софийска област - село Белопопци.

Обикновено този вид бизнес най-много върви в местата с компактно ромско население. Село Белопопци е сочено от МВР и общинските власти като едно от най-рисковите именно заради търговията с гласове. Често хората не продават гласа си за пари, а за стоки от първа необходимост, взети на вересия в местния магазин. Сметката след това обаче плаща не купувачът, а определен човек, най-често посочен от политическата сила, искаща да привлече местния вот на своя стана. Това разказва и кметът на община Горна Малина Ангел Жиланов:

Аз мога да кажа, че е имало сигнали, а за нарушения може да говорят МВР и прокуратурата. Неслучайно днес сме избрали село Белопопци, тъй като там наистина обстановката е тежка. Това е третото по големина село в общината, като тук живее компактно ромско население. Изборите винаги са интересни и винаги има сигнали. Похватите на хората, които купуват гласове, вече са по-изтънчени. Преди самия ден на изборите се решават тези неща.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Николай Христов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!