Блокади на границата с Турция заради "изборния туризъм"

Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

На ГКПП "Капитан Андреево" започна пореден протест срещу "изборния туризъм". Протестиращите блокираха движението от Турция.

Искаме българите, живеещи в страната, да решават съдбините на България, а не хора, които живеят другаде, да гласуват веднъж там – в техните секции, да дойдат и още веднъж да гласуват тук. Дошли сме, за да защитаваме нещо, което все още е останало в България, обясниха протестиращи.

Те ще останат на граничния пункт до неделя. Вечерта ще лагеруват в палатки, които ще разпънат между входящото и изходящо трасе на ГКПП "Капитан Андреево".

27 извънредни автобуса са влезли в страната през ГКПП "Малко Търново" от началото на седмицата. Според източници на "Хоризонт" повечето пътници са носели листовки на една от партиите, които участват в предстоящите парламентарни избори. От сутринта на пункта има засилено полицейско присъствие във връзка с обявените протести срещу "изборния туризъм".

Блокадата на пътя при ГКПП „Малко Търново“ започна половин час преди 12 часа, на един километър след граничния пункт. На мястото пристигнаха два автобуса с протестиращи, един микробус и шест леки автомобила. Голям транспарант "Браним България. Браним Европа" са разпънали представителите на патриотични организации и партии. Кукерска група гони злите духове, звучат патриотични песни, а протестиращите са развели знамена на една от патриотичните партии.

Протестът се охранява от близо 100 служители на „Охранителна полиция“ и жандармерията. Началникът на "Охранителна полиция" комисар Неделчо Рачев каза пред хората, че служителите на реда са на мястото, за да не допуснат инциденти и няма да възпрепятстват протестните действия, ако се не нарушава законът. Организаторите на протеста, двама кандидат-депутати, обещаха да няма ескалация на напрежението. През блокадата беше пропусната да премине кола, в която пътуваха семейство с малки, пропускат се и колите, които пътуват в посока Турция.

Около 50 протестиращи се събраха на паркинга пред ГКПП "Лесово".

Над 100 полицаи и жандармеристи охраняват пристигналите от Сливен и Ямбол протестиращи. До тяхната намеса не се стига, тъй като блокиране на движението няма. Кметът на Елхово Петър Киров е дал отказ за провеждането на митинга, затова протестиращите стоят на паркинг до пътното платно.

Организаторите са категорични до неделя вечерта на граничния пункт ще пристигат хора от региона, за да не се допускат автобуси с избиратели от Турция. До момента през пункта не е влязъл нито един автобус, почти не влизат и леки автомобили. Опашката от тирове, която очаква да премине през ГКПП „Лесово“ към Турция, е около 2 километра, което е в рамките на нормалното.