ЦИК няма да преразгледа решението си попълването на декларациите за гласуване в чужбина да става на място

| обновено на 26.03.17 в 09:48
Снимка: БГНЕС

В 7 часа у нас започна изборният ден за предсрочните парламентарни избори за представители в 44-тото Народно събрание.

Изборният ден на територията на страната започна нормално. Това каза пред "Хоризонт" говорителят на ЦИК Камелия Нейкова:

Всички избирателни секции са отворени и избирателите вече упражняват своето право на глас. В Централната избирателна комисия от някои изборни райони като Пловдив, Хасково, Монтана постъпи информация, че в началото на изборния ден се е наложило да бъдат направени замени на членове на секционни избирателни комисии, които не са се явили в необходимия час. Тепърва ще разберем дали ще бъдат попълнени всички  секционни избирателни комисии в чужбина, защото заради часовото време на места гласуването още не е започнало. 

Относно попълването и подписването на декларациите при гласуването в чужбина, което трябва да става задължително в секциите пред член на комисията, Нейкова заяви:

Важни са разпоредбите на Изборния кодекс, според който не се позволява предварително раздаване на изборни книжа. Тази декларация е част от изборните книжа. Надяваме се, че предвид значително по-големия брой заявления за гласуване извън страната, които са подадени и тези избиратели са включени в избирателните списъци за гласуване извън страната, а те не попълват такава декларация, това да доведе до необходимостта по-малък брой избиратели да се явят, без предварително да са включени в избирателните списъци. Не бих казала, че ЦИК ще преразгледа това свое решение, особено в изборния ден.

По-рано говорителят на ЦИК Камелия Нейкова увери, че районните и секционните избирателни комисии са предупредени за  преминаването към лятното часово време, за да може изборният ден да започне навреме, увери говорителят на ЦИК:

Предвид преминаването към лятно часово време, трябва да внимават, за да не се пропусне началото на изборния ден. Тази промяна не е за първи път, имахме такава ситуация с местните избори през 2015 година.

Нейкова припомни как се гласува:

Секционната избирателна комисия откъсва от кочана с бюлетини пред избирателя една бюлетина и я сгъва по препоръчания от ЦИК начин, поставя на гърба на бюлетината един печат и я подава на избирателя. С бюлетината той влиза в кабината за гласуване, където със знак "Х" или "V" отбелязва своя глас в едно от квадратчетата в лявата част на бюлетината за предпочетена от него партия, коалиция или независим кандидат.

Избирателят предварително трябва да се е информирал за номера на предпочитания от него кандидат в листата, за да отбележи преференцията, ако желае:

Но има примерно няколко зачертани кръгчета – този глас също е действителен, но той ще се преброи само за кандидатската листа, а не и за кандидатите, за които е отбелязана преференция.

Изборният ден може да бъде удължен най-много с един час – до 21.00 часа.

Цялото интервю с Камелия Нейкова можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!