В 371 секции гласуват българите в чужбина

| обновено на 26.03.17 в 10:13
Снимка: БГНЕС

Сънародниците ни зад граница ще могат да упражнят днес правото си на глас в 371 секционни избирателни комисии в 70 държави. 

Със 101 по-малко са избирателните секции в Турция, в сравнение с парламентарния вот през 2014 година. Броят им е максималният по закон за държава извън Европейския съюз – 35. Това е една от причините от изселническите организации да очакват спад в избирателната активността. 19 500 души са подали заявление за гласуване в южната ни съседка, но ще могат да гласуват и хора, които не са го направили. За тази цел те ще трябва да декларират, че са пълнолетни български граждани, не са под запрещение и не изтърпяват наказание "лишаване от свобода", както и че няма да гласуват повторно на друго място. Декларациите могат да се попълват само в избирателните секции. Най-много – осем, са те в Бурса. В Истанбул са седем. В Бурса, където има близо 50 хиляди имащи право на глас изселници от България, се очаква до урните да стигнат около 10 хиляди. От 7-те секции в Истанбул, очаквано най-натоварена е тази в квартал "Авджълар". Там живеят най-много изселници от България. Секцията е само една и само през първия час на гласуването пред нея се изви опашка от стотина души. В Есенюрт в 7 часа имаше около 40 души. По-малко хора имаше в този час пред секцията в Генералното ни консулство в Истанбул, но и там гласуването набира скорост. За осемте Секционни избирателни комисии в Бурса, също се очертава натоварен ден. Опашките там малко след отварянето бяха от по 50-60 души. Заради малкия брой секции се очаква струпванията на желаещи да гласуват да продължат до самия край на изборния ден.

Гласуването на сънародниците ни в Белгия ще бъде в повече избирателни секции, като се очаква този път евентуалните опашки да са по-малко. Това става ясно от интервюто на кореспондента на БНР в Брюксел Никола Миладинов с българския посланик в кралството Мая Добрева. Осем са избирателните секции за гласуване в Белгия, като пет от тях са в столицата. Освен в сградата на посолството и в постоянното представителство към Европейския съюз, живеещите българи в Брюксел могат да подадат гласа си и в нова избирателна секция в северния квартал "Скарбек". Искането за повече секции е направено въпреки недостатъчния брой заявления, обясни посланик Мая Добрева: Смятаме, че така ще осигурим по-равномерен процес за гласуване. Посланикът ни в Белгия допълни, че местата за гласуване са технически оборудвани и е доставен необходимият брой бюлетини.

58 избирателни секции са открити във Великобритания за гласуване в предсрочните парламентарни избори. В някои квартали на Лондон, където живеят много българи, за разлика от друг път има по две секции. Поради часовата разлика, избирателните секции отвориха в 9.00 часа българско време. Общо секциите са 58 на брой. В българското посолство в Лондон, както и на президентските избори, има 4 секции. В лондонските квартали "Баркинг", "Стратфорд" и "Тотнъм", където живеят много българи и при избори обикновено се образуват по-дълги опашки, за това гласуване са открити по две секции във всеки от тях. В "Баркинг" и "Тотнъм" те са в българските училища, а в "Стратфорд" помещенията за гласуване са в хотел "Холидей Ин". Общо в Лондон има 22 избирателни пункта, а в Англия те са 52. Четири избирателни секции има в Шотланидия и по една в Уелс в Кардиф и в Северна Ирландия в Арма. Подобно на всички останали държави, българите във Великобритания, които искат да упражнят правото си на глас, но не са в списъците, ще трябва на място да попълват необходимите декларации. Гласуването ще приключи в 22.00 часа българско време.

В Германия са разкрити 13 секции в 8 населени места. Въпреки рекордния брой подадени заявления за гласуване в Германия – над 2700, заради отказ от германските власти и на тези избори допълнителни секции не бяха разкрити. Българските граждани ще могат да гласуват в три секции и в Берлин, и в Мюнхен, в две секции – във Франкфурт, както и в Дармщат, Хамбург, Магдебург, Щутгарт и Мюнстер. Днес много българи ще гласуват в секции в граничещи с Германия държави. Това ще се окаже по-лесно, отколкото да пътуват по 200 км до най-близката до тяхното населено място секция във Федералната република. Още преди отварянето на секциите за гласуване пред генералното консулство в Мюнхен имаше десетина български граждани, желаещи да гласуват, някои от тях пропътували по 60-100 километра, за да упражнят правото си на глас. Хората споделят, че организацията е добра и се изчаква по няколко минути, въпреки че декларациите, според новото изискване на ЦИК, се попълват на място в изборните помещения. Едва триста души са подали заявление за гласуване в Мюнхен онлайн, но реално желаещите да пуснат гласа си ще са в пъти повече и затова се очаква по-късно през деня да има опашки.

След първите три часа от изборния ден е рано за прогнози за избирателната активност на българите във Франция на днешните парламентарни избори. За отбелязване е, че много наши сънародници, чувствителни и ангажирани по въпроса за гласуването и вниманието към българите зад граница, действаха активно за откриването и организирането на избирателни секции. За страната те са общо 15 в 12 населени места, а предварително подадените заявления са 1094. Освен в посолството ни в Париж представителството на страната ни в СЕ в Страсбург и по-големите френски градове (Лион, Марсилия, Тулуза, Бордо, Ница) за първи път има открити секции в Лотербург и Маринян. Избиратели изразиха опасения, че попълването на заявленията пред комисиите ще забави гласуването и ще предизвика опашки, главно в Париж, но трите секции в посолството ни трябва да бъдат достатъчни, за да поемат множеството.

Над 3 хиляди заявления са подали българите в Испания за участие в днешните избори. Разкрити са общо 38 избирателни секции. Най-много са подадените заявления в Памплона, Барселона и Колядо Вилялба. От посолството ни в Мадрид заявиха, че са създали необходимата организация за нормалното протичане на изборния ден. Очакват в секциите в представителството ни да гласуват значителен брой хора, въпреки че заявленията не са много. Вили Стоянова, която живее в Мадрид, смята, че трябва да се гласува: Хубаво е хората, живеещи в чужбина, да упражнят правото си на глас. Продължаваме да бъдем българи, да носим това гражданство. Красимир Петров е от хората, които няма да гласуват: Аз не мисля изобщо да се връщам да живея в България. Тук е семейството ми. Българската общност в Испания наброява около 300 хиляди души. 

Българите в Република Сърбия могат да гласуват в посолството в Белград и консулството в Ниш, в българските културно-информационни центрове в Димитровград и Босилеград.

Организацията на изборите в Сърбия за нашите сънародници протече нормално, без проблеми и препятствия. Очаква се освен българите, живеещи в Западните покрайнини, участие в парламентарният вот да вземат и наши сънародници, които са на екскурзия в западната ни съседка. Иван Николов, председател на българския културно-информационен център в Босилеград, каза пред "Хоризонт", че се надява изборният ден да премине спокойно.

Активността на българите в Гърция доведе до откриване на рекорден брой секции – 21. В Северна Гърция секциите са шест. Гласува се в кметствата на Александруполи, Комотини, Кавала и Лариса. В Атина, където живеят най-много българи, има 6 секции на лесно достъпни за избирателите места. На остров Крит активността и желанието за гласуване днес доведе до отварянето на четири избирателни секции на различни места на острова. Извън дипломатическите ни мисии секциите се намират в офиси на общините и кметствата. Изборният процес започна в 7 часа тази сутрин, като пред някои секции чакаха да гласуват българи, които и днес са на работа. Прави впечатление активността на студентите и младите хора, които гласуват от ранните часове. Задължителното попълване на декларация не отнема време и гласуването тече бързо. Гръцките медии следят с интерес парламентарните избори в България, като още в ранните емисии излъчиха първите репортажи от София.

В Молдова секциите са три. Те са разположени в столицата и в районите с компактно българско население. Организацията на изборния ден е била извършена само от нашето посолство при съдействието на местните власти за гарантиране на реда и безопасността. От разговорите с избирателите става ясно, че хората очакват от бъдещия парламент конкретни решения, свързани най-вече с трудовата и социална реализация на младите от диаспората в Молдова и в България, защото за тях освен родина България е и значима част от обединената европейска общност. Изборните секции отвориха навреме.

Българските граждани в Канада днес гласуват в 7 избирателни секции в изборите за парламент на Република България. Секции са разкрити в градовете Отава, Торонто, Монреал, Калгари и Ванкувър. Българското посолство в Отава организира вота в столицата и в две секции в Монреал. Генералното консулство в Торонто следи пряко организацията на изборите в сградата на консулството и в западното предградие Брамптън, както и в градовете Калгари и Ванкувър. Изборите започват в 7:00 часа сутринта местно или 14:00 часа българско време в 5-те избирателни секции в Отава, Торонто и Монреал, като всеки гласоподавател трябва да представи валиден документ за самоличност и декларация, че няма да упражни правото си на глас на друго място. Предвид часовата разлика, изборният ден в секциите в Калгари и Ванкувър ще започне и завърши съответно 2 и 3 часа по-късно спрямо останалите секции. Изборният ден приключва в 20:00 часа местно време или в ранните часове на понеделник българско време. Както миналата година по време на изборите за президент на републиката, и този път три от секциите извън дипломатическите представителства са разкрити по изключение. За сравнение, на последните парламентарни избори през 2014 година българите в Канада, които по официални данни са около 50 хиляди души, имаха възможност да гласуват в 4 избирателни секции. Тогава от правото си на глас се възползваха 1639 души.

Избирателните секции в Австралия отвориха осем часа преди тези в България. Много от сънародниците ни вече са гласували. Изборният ден е повод хората да се срещнат с приятели, които отдавна не са виждали, и да обсъдят какво се случва в България. Данните от последните две гласувания в Австралия показват, че средно в избирателна секция гласуват между 150 и 200 души. Резултатите ще станат известни утре. Заслужава да се отбележи работата на доброволците, организаторите и членовете на изборни комисии. Всички те са като възрожденски патриоти, за които мислим, че отдавна са изчезнали.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!