Мрежата на доброволците - изборни активисти започва провеждането на мащабна анкета сред българските граждани

Снимка: БГНЕС

Мрежата на доброволците-изборни активисти започва утре провеждането на мащабна, географски представителна анкета сред българските граждани, живеещи извън страната. 
Неформалната мрежа обхваща над 130 изборни секции на 6 континента, а целта на проучването е оценка на организацията и провеждането на изборния процес зад граница. 
Анкетата ще се проведе със съдействието на доброволци и в избирателните секции в Германия. 

По време на парламентарните избори утре пред секции за гласуване в чужбина доброволци ще разясняват необходимостта от провеждане за първи път на подобно допитване.
Сред въпросите, на които българските граждани ще отговарят в анкетата, са: колко време са пътували до изборната секции и колко време са чакали, за да гласуват, както и от къде са намерили информация за мястото на провеждане на изборите в тяхното населено място.

Анкетата може да бъде попълнена само онлайн от компютър, лаптоп или мобилно устройство. Попълването й отнема между 10 и 15 минути, а организаторите от Мрежата на доброволците-изборни активисти напомнят, че всяко мнение е от значение за настоящите и бъдещи политики към 1 милион сънародници по света.